Минах 50, а лицето ми е без бръчка както си бе на 20 години, истината се крие в тази тайна

вход през zajenata.bg
За Жената
Красота
Грижа за кожата
Минах 50, а лицето ми е без бръчка както си бе на 20 години, истината се крие в тази тайна
24999
Снимков материал: pixabay.com
Минах 50, а лицето ми е без бръчка както си бе на 20 години, истината се крие в тази тайна

Въпреки че бихте могли да си го осигурите от кремове и лосиони, истината е, че за да си набавите нужното ви количество колаген е необходимо да добавите към менюто си храни, богати на това вещество

Ако сте над 35 години и забелязвате, че кожата ви започва да губи еластичността и стегнатостта си, а първите бръчки вече са факт, искаме да ви разкрием името на виновника за всичко това: колаген.

Колагенът е протеин изграден от клетки със съединителна тъкан, известни като фибробласти.Той представлява около 30% от общото количество протеини в тялото ви и 80% от съединителната тъкан.

Казано по-простичко този протеин е веществото, което поддържа цялостта на тялото ви. Без него тялото ви не би могло да „събере и съедини“ отделните си части.

 

Колагенът и кожата ви

Здравето на кожата ви е свързано директно с колагена, който е отговорен за защитата на структурата й и образуването на бариера срещу токсините и другите вредни външни фактори.

Той е основната съставка на косата и ноктите ви, както и на сухожилията и съединителната тъкан.

Той е отговорен за стегнатостта на кожата и съставя по-голямата част от дермата.

Поради тази причина, когато количеството колаген в организма ви се понижи, намаляват и стегнатостта и еластичността на кожата.

 

Кога количеството колаген в тялото ви започна да намалява и защо?

При хората количеството колаген в организма им започва да намалява около 25 годишна възраст, но става забележимо и по-ясно изразено след достигането на 35 години.

С намаляването на колагена епителната тъкан отслабва, кожата става по-тънка, косата ви вече не е толкова здрава, започват да се появяват бръчки и отпусната кожа.

Сухожилията и връзките ви губят еластичността си, а ставите ви не са така подвижни.

 

Фактори ускоряващи намаляването на количеството колаген

Излагането на слънце, пушенето, замърсяването на околната среда, токсините, стресът и прекомерното физическо натоварване повишават образуването на свободни радикали, разрушаващи съществуващия колаген.

Ниските нива на хормоните по време на менопаузата и остаряването също влияят върху количеството на колагена.
Здравословните проблеми лекувани с медикаменти пречещи на тялото да усвоява витамините и минералите също оказват отрицателно въздействие.

 

Какво бихте могли да консумирате, за да повишите количеството колаген в кожата си?

Въпреки че образуването на колаген в организма ви намалява, не всичко е изгубено. Има определени храни, богати на този протеин, както и на други вещества, които спомагат образуването му.

Консумацията им ви помага да възстановите стегнатостта, свежестта и еластичността на кожата си. Тези храни включват:

1. Месо

Месото съставя важна част от менюто ни. Благодарение на високото си количество колаген, най-подходящите меса са:

Телешко
Пилешко
Козе
Говеждо
Еленско
Свинско (най-вече крачетата)

Кожата, костите и субпродуктите също са богати на протеини и колаген – като свинската кожа, бульона от кости и др.

 

2.Риба

Въпреки че рибата съдържа по-малко количество от това вещество отколкото другите източници на протеини, перките на рибата са изключително богати на колаген.

Омега-3 мастните киселини в сьомгата и рибата тон спомагат запазването на мембраните около клетките на кожата ви. В резултат на това се намаляват възпаленията и се повишават еластичността и стегнатостта.

 

3.Желатин [Желатин]

Желатинът е направен от 90% производни на колагена. Освен това съдържа много малко калории.

 

4.Червени плодове и зеленчуци

Червените плодове като ябълките, ягодите, черешите, червеното цвекло, червения пипер и други съдържат ликопен – вещество, което освен че е чудесен антиоксидант, повишава образуването на колаген.

 

5 .Плодове богати на витамин С

Витамин С е извънредно важен за образуването на колаген.Съдържа се в портокалите, лимоните, кивитата, грейпфрута, мангото, ананаса и други.

Тези плодове съдържат антиоксиданти, намаляващи образуването на бръчки.

 

6.Зеленчуци

Зеленчуците като зеле, патладжан, цикория и спанак са много полезни за образуването на колаген.

 

7.Храни богати на серни съединения

Храни като целината, зелените и черни маслини, чесъна, краставиците, бананите, лука и тофуто съдържат голямо количество сяра, което стимулира образуването на колаген.

 

Другите храни, които бихте могли да включите в менюто си са соевото мляко, сиренето, чаят, ядките и други продукти, богати на лизин като картофите, водораслите и бирената мая.

Можете лесно да си набавите всички тези продукти. Съчетайте ги според желанието си. Уверете се, че менюто ви е здравословно и балансирано и ще започнете да забелязвате разликата в кожата си, когато организмът ви повиши образуването на количеството колаген.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft