2 чаши брашно
1/2 ч.л. сол
2/3 - 1 чаша мазнина (масло, маргарин, олио)
1/4 - 1/2 чаша вода
Пълнеж:
сладко от сини сливи или друг черупчест плод (или сладко по избор)
Смесете брашното и солта. Прибавете мазнината към брашнената смес. Добавете достатъчно вода, за да оформите топка от тестото, така че да не лепне. Разточете топката на кора с дебелина около 0,5 см. върху набрашнен плот. Изрежете кръгчета от тестото с чаша или формичка. Сложете 1/2-1 ч.л. от сладкото в центъра на всяко кръгче. Прегънете на полумесец и с вилица притиснете ръбовете, така че да оформите къдраво ръбче. Пробийте с вилица върха на всяка емпенада и изпечете в загрята на 175 градуса фурна за 15-20 минути, до златисто-кафяво.
Поднесете емпенадите топли или студени, по желание - поръсени с пудра захар.