Имаше време, когато се страхувах много от тестото с мая . Избягвах рецепти с него по всякакъв възможен начин. Затова се опитах да намеря по-прости сладкиши. Тогава за първи път се запознах с тестото на основата на извара. Приятно е да се работи и не е капризно. И любовта ми към него започна, когато направих кифлички с извара .
Първоначално използвах само захар като пълнеж. Но с течение на времето започнах да експериментирам и намерих перфектната комбинация. Тайната ми съставка бяха кокосови стърготини . С тях кифличките се сдобиха с нови ароматизиращи цветове. Дано и на вас ви хареса!
Съставки
Извара 250 гр
Сол 1 щипка
Масло 80 g
Пшенично брашно 180 гр
Бакпулвер 1 ч.л.
Захар 3 с.л.
Кокосови стърготини 2 с.л. (по желание)
Подготовка
Комбинирайте изварата със сол и меко масло на кубчета. Използвайте вилица, за да замесите до гладка смес.
Добавете половината пресято брашно и бакпулвера към изварата, разбъркайте. След това, постепенно въвеждайки останалото брашно (може да се наложи малко повече или по-малко), замесете тестото докато стегне.
Разделете тестото на две и разточете всяка част. Сега развийте с точилка в дълъг правоъгълник с дебелина 2-3 мм. Отрежете назъбените ръбове.
Поръсете захар и кокос върху всяко парче тесто, след което навийте на рула. Опитайте се да го направите възможно най-стегнато.
Нарежете рулата на парчета от 5 см.
Традиционно можете да поръсите кифличките с извара с пудра захар. Мисля, че няма смисъл да говорим дълго време за съблазнителния кокосов аромат и деликатната текстура на печените продукти. Приготвите ли ги веднъж - сами ще разберете всичко. И не забравяйте да почерпите приятелите си и да споделите рецептата с тях!