2 3/4 чаши брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сол
1 чаша масло на стайна температура
1 1/2 чаши захар
4 яйца, леко разбити, на стайна температура
1 ч.л. ванилия
1 чаша пълномаслено прясно мляко, на стайна температура
За лимоновата глазура:
1 чаша пудра захар
3 с.л. лимонов сок (прясно изстискан)
1 ч.л. лимонова кора (настъргана)
Загрейте фурната на 175 градуса и сложете решетката на най-долна позиция във фурната. Намаслете и набрашнете формичките за мини-кексчета (или една по-голяма форма за кекс). Изтупайте излишното брашно.
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера и солта. Разбъркайте добре или ги пресейте заедно.
Разбийте маслото с миксер, с приставката-лопатка, докато стане гладък крем – за около 30 секунди. Добавете захарта и ги разбийте на средна скорост, докато кремът стане пухкав и въздушен – още 5 минути. Постепенно прибавете яйцата, като бъркате добре и обирате стените на купата. Добавете ванилията и разбъркайте, за да се поеме от тестото – още 1 минута.
Прибавете 1/3 от брашнената смес и разбийте на ниска скорост, докато се поеме брашното, след това добавете половината от млякото, като разбивате отново, докато се поеме. Обирайте добре тестото по стените на купата между всяка нова добавка на брашно/мляко. Повторете с останалата третина от брашното, след това – с останалото мляко и последната третина брашно.
Напълнете с тестото приготвените формички, като пълните не повече от ¾ от обема им.
Изпечете ги за около 30 минути, докато покафенеят леко по ръба (ако приготвяте един голям кекс, увеличете малко времето за печене). Сложете тавичката върху решетка и охладете за 15 минути. След това може да обърнете кексчетата върху решетката и да ги охладите напълно, преди да ги покриете с глазурата.
Приготвяне на глазурата: количеството течност към захарта за глазурата се базира на това, колко гъста искате да е тя.
Смесете всички съставки за глазурата в малка купа и разбийте с тел или вилица, докато стане напълно гладка. Залейте кексчетата откъм върха и оставете да изсъхнат върху решетка за 1-2 часа.