(за 8 порции)
Тесто:
1 2/3 чаша универсално брашно
3/4 чаша пълнозърнесто брашно
1/4 чаша + 1/2 с.л. захар
1 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. сол
1 чаша + 2 с.л. студено, несолено масло, нарязано на малки парченца
Плънка:
340 гр. малки пресни смокини (8-10 броя), без дръжките и нарязани на четвъртинки
2 чаши пресни малини
1/3 чаша кристална захар + 2 с.л. за поръсване
3 с.л. мед
1 с.л. прясна мащерка, накълцана
2 ч.л. фино настъргана кора от портокал
8 с.л. трохи от грахамови крекери
2 с.л. студено, несолено масло, нарязано на 8 тънки резена
2 с.л. гъста сметана
Смесете двата вида брашно, захарта, канелата и солта в кухненски робот. Добавете маслото и разбийте на пулсов режим, докато сместа заприлича на груби трохи. Добавете 3 с.л. студена вода и продължете с пулсовото разбиване. Ако сместа ви се стори суха, добавете вода - по 1 ч.л. всеки път и разбивайте, докато тестото започне да се събира на топка. Не разбивайте прекалено. Извадете върху чиста работна повърхност, съберете го с ръце и го разделете на 8 части. Оформете всеки къс на плосък диск и го завийте в найлонов плик или прозрачно фолио. Оставете в хладилник за поне 2 часа.
Загрейте фурната предварително на 220 градуса. Покрийте 2 тавички с хартия за печене или силиконови подложки. На леко набрашнена повърхност, с помощта на леко набрашнена точилка, разточете всеки тестен диск на кръг с диаметър около 15 см. Сложете по 4 кръга върху всяка приготвена тавичка.
Пригответе плънката в средна купа, като смесите смокините, малините, 1/3 чаша захар, меда, мащерката и портокаловата кора. Размесете много внимателно, колкото да се поемат съставките.
Поръсете в центъра всеки кръг тесто 1 ч.л. от грахамовите трохи, като оставите ръб около 1 см. Сложете купчинка от плънката в центъра на всеки кръг, като се опитате да разпределите плодовете равномерно, така че да имате във всяка купчинка около 4 смокини и 4 малини. Покрийте всяка кростата с резен масло.
Прегънете краищата на тестото, като прихлупите върху част от плодовата плънка, така че да се образува тестен ръб около 2 см, като оставите центъра непокрит. Леко надипляйте тестото, докато сгъвате. С помощта на четчица за сладкиши намажете тестената част със сметана и поръсете кората и плънката с останалата захар. Печете, докато тестото стане златисто-кафяво, около 30-35 минути, като по средата на печенето размените местата на 2-те тавички във фурната. Прехвърлете тавичките върху решетка, за да се охладят за 5 минути. Внимателно извадете кростините с шпатула и ги оставете да се охладят напълно върху хартия за печене. Най-добре е да сервирате в деня на приготвянето им.