За тестото:
20 г мая
1 ч.ч. прясно мляко
700-800 г брашно
1/2 ч.ч. олио
сол (около 1 равна с. л.)
захар (за маята)
За плънката:
кашкавал - на лентички
шунка (салам) - на лентички
доматено пюре
риган
черен пипер
Заквасяваме маята (разбъркваме я в чашка с топла вода и захарта и оставяме да набъбне). В отделна купа слагаме около 500 г брашно заедно с 1/2 с. л. сол и добавяме маята, прясното мляко и олиото. Хубаво го омесваме и постепенно започваме да добавяме останалото брашно, докато стане не много твърдо тесто, оставаме да втаса 15 минути. През това време пасираме 1-2 домата и ги кипваме заедно с малко сол и черен пипер (или ползваме доматено пюре). След това от тестото правим малки топчета (около 80 г всяко) и ги разточваме на питчици. После мажем с доматеното пюре и редим кашкавал и салам или друг колбас (по няколко лентички). Завиваме хлебчетата и ги подреждане в намазана с олио тава. Печем 15-20 минути на 200 градуса. 5 минути преди да извадим мини пиците, ги поръсваме с настърган кашкавал.