Тези мини погачки са моята "тайна" рецепта, когато искам да впечатля и изненадам някого. Правя ги редовно от много години за рождени дни, но и като закуски през уикенда, защото се приготвят много бързо, лесно и по възможно най-простия начин, а и стават доста като бройка.
Всички се наслаждаваме на вкуса им, след изпичане са меки като памук и добре бухнали. Ще ви разкрия рецептата, по която приготвям тези страхотни соленки със сирене , за да ги опитате и вие и да се убедите в уникалния им вкус. Ето какво ви трябва:
Мини погачки със сирене
Продукти:
- 400 г фино сирене
- 1 кубче прясна мая (40 х)
- 1 кг брашно
- 250 г масло или маргарин
- 100 мл хладка вода
- 1 ч.
Приготвяне:
Стрийте маята и я разтворете в 100 мл хладка вода с малко захар и малко брашно. Когато получите гладка и течна смес с консистенцията на кисело мляко, оставете на топло място за около 10 минути, за да се активира маята и да шупне.
Брашното се пресява в по-дълбока купа, в средата се прави дупка като кладенче, в която се изсипват активираната мая, яйцето на стайна температура, разтопеното масло, финото сирене и солта.
Замесете тесто, което трябва да е средно меко, компактно и гладко на консистенция. Омесеното тесто се оставя покрито да втасва на топло помещение за около половин час или колкото е необходимо да удвои обема си.
След това го премесете и разточете на възможно най-тънка кора. Завийте кората на руло. Оставете да почине още 15 минути, след което отново разточете това руло с точилка на кора с дебелина 1 см.
С помощта на форма или чаша изрежете погачките. Можете също да изрежете квадрати или да ги направите продълговати като пръчици. Подредете соленките върху застлана с хартия за печене тава и ги оставете да починат 10-15 минути или докато фурната се загрява.
Отгоре ги намажете с разбито яйце и поръсете със сусам или смес от дребни семена по избор. Печете ги за половин час в загрята фурна на 200 градуса.
Да ви е сладко!