за около 16 сандвича
1 чаша захар
1/2 чаша меко масло
1/2 чаша рапично олио
1 ч.л. ванилов екстракт
1 яйце
1 1/4 чаша брашно
1 чаша пълнозърнесто брашно
3/4 чаша неподсладено тъмно какао
1/2 ч.л. сол
500 мл. сладолед (по избор – обикновен или с шоколадови парченца, бисквитки и пр.)
1 опаковка бисквити грахам, натрошени (или настърган кокосов орех, мини шоколадов чипс, карамелени бонбони, орехи)
Разбийте на крем олиото, маслото и захарта с миксер – трябва да стане светъл и пухкав крем.
Прибавете яйцето и ванилията и разбийте отново, докато се поемат от другите продукти.
В друга купа разбъркайте сухите съставки.
Прибавете сухите съставки наведнъж към мокрите и разбийте САМО колкото да се смесят.
Поставете на работния плот 2 листа восъчна хартия, хартия за печене или прозрачно фолио и разделете тестото между тях. Покрийте отгоре с втори пласт хартия /фолио.
Разточете тестото между двата листа хартия до дебелина 0,5-1 см.
Поставете разточените листове тесто в хладилник и замразете за 45 минути.
Загрейте фурната на 160 градуса и извадете тестото от хладилника. Изрежете от него бисквити с кръгла формичка, а остатъците омесете отново за кратко, разточете и изрежете още бисквитки.
Поставете готовите бисквити върху покрита с хартия за печене тавичка. Няма да се надуят много, но оставете разстояние между тях.
Изпечете бисквитите за 9 минути. Извадете от фурната и ги оставете да се охладят в тавата за 5 минути, след това ги извадете върху кухненска решетка да изстинат напълно.
С лъжичка сложете от сладоледа върху една от бисквитките и я покрийте с втора, като добавите още сладолед, ако е необходимо. Притиснете леко и оваляйте ръбчетата в натрошените грахамови бисквити (шоколад, бонбони, кокос, ядки). Веднага прехвърлете във фризера и замразете.
Оставете готовите сладоледени сандвичи да се отпуснат за няколко минутки, преди да ги поднесете.