Един от най-старите сладкиши, любим на всички, който се приготвя и до днес. За да направите перфектните толумбички , трябва да знаете няколко неща: колко горещо трябва да е олиото за пържене, сиропът да е добре охладен, олиото да се охлажда между две порции, за да не загорят толумбите.
Първо се приготвя сиропът, за да има време да се охлади. Също така гъстотата на тестото за толумбите е много важна, а сместа, която се вари на котлона, трябва да е добре сварена. Днес ще ви споделим една изключително лесна рецепта за постни толумбички без яйца , с която дори начинаещ сладкар няма да има проблеми.
Мини толумбички без яйца
Продукти за сиропа:
1,5 чаши вода (300 мл)
2,5 чаши захар (450 г)
2 резена лимон
За тестото:
3 чаши вода (600 мл)
3 големи лъжици олио (30 мл)
3 големи лъжици захар (60 г)
2,5 чаши брашно (300 г)
1/2 чаша нишесте - 60 г
1 пакетче ванилия
Приготвяне на сиропа:
Водата и захарта се слагат на огъня и след като заври се варят около 5 минути, за да се получи хубав лепкав сироп. Свалете от котлона, добавете лимона за приятен вкус, след което оставете настрана да се охлади. Когато достигне стайна температура, приберете в хладилника, трябва да е добре охладен.
ЗА ТЕСТОТО:
Смесете олиото и водата и сложете на огъня да заври в голям съд. След това намалете котлона и добавете захарта, след това постепенно започнете да добавяте брашното през просото и накрая добавете нишестето и ваниловата захар.
Варете тестото, като разбърквате, докато се сгъсти и съставките се комбинират. Ще се получи фина топка по-твърдо тесто. Оставете настрана да изстине, след което, когато е хладко, започнете да работите с него. Тестото се меси още малко, докато стане по-гладко (трябва да е добре омесено).
Сложете 1 л олио в широк съд и го загрейте, докато стане хладко. Напълнете шприц за толумби с тестото, сложете накрайник звезда с широки "зъбци" и шприцовайте малки толумбички директно в сгорещеното олио, като може и предварително да ги оформите в по-широка тава (тестото е твърдо и не губи формата си от зъбците), а след това да ги пускате в загрятото олио. Така почти всички ще се изпържат едновременно и равномерно.
Нарежете толумбичките с ножица. Ако искате по-изразени ребра, тогава използвайте накрайник звезда с по-тесни "зъбци". Когато изпържените тулумби придобият златист цвят се изваждат в предварително приготвения и охладен сироп. Разбъркайте ги, за да се напоят равномерно със сиропа и след минута ги извадете с решетъчна лъжица.
Най-добре е да пържите толумбичките в два тигана, като се редуват, така процесът ще стане много по-бърз, ще изпържите по-голямо количество наведнъж и ще се получат еднакви.
Приятен апетит!