Щруделите със сирене са идеални за всякакви тържества или всякакви домашни събирания. Може да ги сервирате като топло предястие или като страхотна вечеря у дома за цялата компания, докато гледате филм...
Мини щрудели със сирене
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 500 г брашно
- 100 г масло/маргарин
- 100 мл олио
- 1 яйце
- ½ чаена лъжичка сол
- ½ кубче (20 г) мая
- 100 мл мляко
- 1 чаена лъжичка захар + 100 мл хладка вода
ЗА ПЛЪНКАТА:
- 300 г краве сирене
- 1 жълтък
- 100 мл кисело мляко
За намазване:
- 1 жълтък
- 50 г сусам
Приготвяне:
Смесете една чаена лъжичка захар и маята в 100 мл хладка вода. Оставете го за 10 минути, за да се активира. В друга купа пригответе останалите продукти и добавете активираната мая.
Замесете тестото и го покрийте с кърпа. Оставя се за около половин час на топло да удвои обема си. Втасалото тесто се премесва и се разделя на две по-малки части, след което се разточват възможно най-тънко с точилка. Разбъркайте добре сиренето, киселото мляко и жълтъка.
Покрийте разтегнатото тесто с половината пълнеж. Намазаната кора навийте на руло. Направете същото с втората половина от тестото и плънката. Навитите щрудели нарежете на по-малки "щруделчета". Намажете ги с жълтък (разбит с вилица) и отгоре поръсете със сусам.
Подредете ги в намаслена тава и ги изпечете за около 25 минути на 250 градуса. Изпечените щрудели извадете от фурната и ги покрийте с кърпа за няколко минути.
Да ви е сладко!