Помните ли как изглеждаха тавите за печене в началото, след като си ги купихте? Повърхността за печене беше лъскава, а съдовете за готвене от стъкло бяха безупречно чисти. Погледнете ги сега.
Но не бързайте да ги изхвърляте! Ситуацията би могла да изглежда безнадеждно, но вместо да харчите пари за нови съдове за печене , защо не опитате първо някои домашни средства за почистване на старите?
Като цяло, ще намерите съдове за печене, изработени от три вида материал: алуминий, неръждаема стомана, и стъкло. Ще се опитаме да обясним как трябва да се почиства всеки отделен вид материал, за да станат вашите тави и съдове като нови.
Неръждаема стомана
Смята се (от мнозина), че съдовете за готвене от неръждаема стомана са най-добрите. Но само тъй като те са с високо качество и много здрави, не значи, че не ръждясват и че не се замърсяват като другите. Ето няколко трика, с помощта на които съдовете от неръждаема стомана ще се почистят от обичайните петна от храни.
Необходими материали:
- Водороден пероксид
- Сода за хляб
- Гъба с абразивна повърхност
Стъпка 1: Поръсете върху повърхността на съда, който ще почиствате слой от сода за хляб, след това слой от водороден пероксид и завършете отново със слой от сода за хляб.
Стъпка 2: Нека престои така в продължение на 1-2 часа.
Стъпка 3: Изтъркайте петната от съда за печене.
Толкова е просто. Ако петната не са твърде упорити, може да се наложи да използвате само един парцал или обикновена гъба вместо да търкате с нещо абразивно за да ги отстраните.
Съвет: Топла вода със сода за хляб също ще свърши работа ако не разполагате с водороден пероксид, но пероксидът работи най-добре.
Ако се е появила ръжда на вашия съд от неръждаема стомана, ще бъде по-трудно да се отървете от нея, отколкото от обикновените петна от храна и следователно ще се изисква малко по-различна техника.
Необходими материали:
- Пемза за почистване
- Шкурка
- Препарат за почистване на Фурна
- Найлоново фолио за опаковане
Стъпка 1: Поръсете пемзата върху ръждата.
Стъпка 2: Изтъркайте ръждата с шкурка. Ако след това ръждата е все още там, се пристъпва към следващите стъпки.
Стъпка 3: Напръскайте петната от ръжда с почистващ препарат за фурна. Увийте в найлоново фолио и оставете да престои една нощ.
Стъпка 4: На сутринта махнете фолиото и поставете съда във фурна загрята на 65 градуса по С за около 20 минути.
Стъпка 5: Извадете съда за печене от фурната и го оставете да се охлади.
Стъпка 6: След това го накиснете в топла сапунена вода за 30 минути. Почистете ръждата с абразивна гъба.
Алуминий
Въпреки, че изделията от алуминий са по-евтини от тези от неръждаема стомана, те също са добри като съдове за печене. Само че те са по-склонни (или по-податливи) на петна от съдовете от неръждаема стомана. Ще ви предложим просто решение, с което всички петна могат да бъдат отстранени от алуминиевите съдове за готвене.
Необходими материали:
- Вода
- Дестилиран бял оцет
- Малка тенджерка или купа
- Кърпа за почистване
Стъпка 1: Напълнете тенджерката с равни части вода и бял оцет.
Стъпка 2: Сложете сместа да заври, след което оставете да се охлади до стайна температура.
Стъпка 3: Натопете кърпата в сместа и изтъркайте петната.
Стъпка 4: Измийте съда за печене със сапунена вода, изплакнете и оставете да изсъхне.
Стъкло
Изключително неприятно изглеждат замърсените от използване съдове за печене от стъкло. Известно е, че съдовете от стъкло много бързо се захабяват и замърсяват при употреба. За щастие има начин да се почистят добре и да изглеждат като нови.
Необходими материали:
- Сода за хляб
- Веро
- Обикновена гъба
Стъпка 1: Изсипете сода за хляб на дъното на съда и след това сложете веро.
Стъпка 2: Напълнете с гореща вода и оставете за 15 минути.
Стъпка 3: Изпразнете съда и изтъркайте с обикновена гъба. Поръсете отново сода на по-упоритите петна ако не можете да ги изтъркате.
Съвет: С помощта на гъба и топла вода също можете да почистите вашите стъклени съдове за печене, но ще ви е нужно малко повече усилие.
Има различни техники за почистване на стъклени съдове, които можете да намерите в интернет, но нищо не е толкова ефективно както содата за хляб и домакинското веро.