Този млечен хляб се приготвя малко по-дълго, но крайният резултат е невероятен. Хубавият хляб изисква време и търпение, а когато го изпечете, той е ухаещ и мек като памук. По време на печене нараства двойно, като възглавничка, и има голяма еластичност. Ето и съставките, от които се нуждаете, за да си приготвите чудните млечни хлебчета :
Млечен хляб с 1 яйце
Продукти:
40 гр. брашно за хляб
200 мл вода
За тестото:
580 г (4 чаши) брашно
60 г захар (1/4 чаша)
12 г сол (2 малки чаени лъжички)
10 г суха мая (1 пакетче)
10 г сухо мляко
260 мл прясно мляко
1 яйце
50 гр.
За намазване:
1 жълтък, разбъркан с 1 с. л. прясно мляко
Приготвяне:
40 гр. брашно се поставя в тиган с незалепващо покритие, който се поставя на котлон, включен на ниска температура. Когато котлонът започне да загрява, постепенно се добавят 200 мл вода със стайна температура. Сместа се разбърква и се вари до получаване на лепкава и плътна консистенция.
Този процес трябва да ви е познат, особено ако сте правили сос бешамел, така че когато маслото и брашното се смесят, първо се получава подобна смес. Така приготвената смес, когато стегне, се сваля от котлона и се прибира в хладилник, да престои поне 6 часа.
Преди да използвате сместа за приготвянето на хляба, я извадете да престои 1 час на стайна температура.
ЗА ТЕСТОТО: В дълбока купа сложете останалото брашно и след това добавете захарта, солта, сухата мая и сухото мляко. Комбинирайте сухите съставки.
Постепенно започнете да добавяте млякото, яйцето и добавете сместа от брашно и яйца, която сте направили първоначално. Започнете да месите тестото в електрически миксер на най-ниската скорост или на ръка, като постепенно добавяте брашното.
Когато тестото започне да се събира, добавете 50 г полуразтопено масло и месете, докато се събере на меко, фино и гладко тесто, което няма да лепне. Тестото няма нужда от много месене, за да остане меко.
Тестото се поставя в по-дълбок съд и се оставя да втаса за около 40 минути до 1 час, покрито с кърпа. Когато тестото удвои обема си, се прехвърля върху работен плот и се разделя на 6 равни части с приблизително еднакъв размер. Всяка част от тестото се поставя под фолио, като ги приготвяте една по една, за да не изсъхнат.
Вземете част от тестото и го омесете на топка върху работна повърхност. Топчетата се оставят да починат още 15 минути на стайна температура, под фолио. След това една по една топките тесто се разточват в елипсовидна форма.
Оформяне на хлебчетата: след като тестото се разтегне елипсовидно, първо се прегъва от горната страна към средата, след което се прегъва и от долната страна, така че да "легне" върху първата сгъвка. На мястото, където се застъпват двата края, "сглобката" леко се притиска с пръсти.
След това тестото се обръща на обратната страна, прегъва се на две първо от горната страна, след което се навива като руло, докато стигне до другия край (виж снимката). Подредете три "рула" в дълбока, дълга правоъгълна форма, която обикновено използвате за печене на хляб или кифлички.
Ако нямате такава форма, можете да изпечете кифличките в по-голяма тава или в гювеч, така ще получите кръгли хлебчета. По същия начин се приготвя и останалото тесто. Когато наредите питките в тавата, покрийте ги с прозрачно фолио и оставете да втасат още 30 минути.
След като престои, тестото се намазва със смес от 1 жълтък и малко мляко и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 25-30 минути, докато се зачерви отгоре.
След изпичане хлебчетата се оставят леко да изстинат под кърпа и се поднасят топли.