Ако имате вкъщи стар хляб, сладка погача, козунак, кроасани или нещо подобно, останало от няколко дена, може с минимум усилия да го превърнете в тази изумително лесна и вкусна млечна баница. Рецептата е оригинална, а търпи много импровизации.
Първо включете фурната на 180 градуса.
Нарежете филиите хляб на парчета, поставете ги в тавичка. Поръсете ги с разтопеното масло/маргарин.
Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар с миксер. Трябва да станат пухкави като за пандишпанов блат. Добавете млякото и разбъркайте. Тук по желание може да добавите канела или да я поръсите после.
Залейте парчетата хляб с яйчената смес и ги оставете така за малко, за да попият от сместа.
Сложете тавата във фурната за около 40 мин. и проверете готовността със суха клечка (а може и с нож). Когато клечката излезе суха, то сладкишът е изпечен и можете да го извадете.
Оставете го да изстине, след което поръсете с пудра захар и поднесете.
Особено вкусна е баницата, когато е добре изстинала в хладилника.
Забележка:
Млечната баница от снимката е приготвена от кроасани - 5 по-малки кроасана, леко намазани с мармалад от кайсии и поръсени със стафиди. Към млякото може да добавите и малко пудинг на прах.