За крема:
1 л прясно мляко
5 яйца
100 гр. домашна юфка
50 гр. маргарин или масло
250 гр. захар
3 ванилии
За карамела:
200 гр. захар
3 супени лъжици вода
За блата:
4 яйца
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
3 супени лъжици какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаша брашно
(Мерителната чаша е от 200 мл)
За карамела: захарта се поставя в касерола, добавя се водата и се оставя на тих огън до образуването на карамел. Трябва да наблюдавате карамела, за да не изгори. Излейте го на дъното на тава с размер 30х20 см. Карамелът лесно се втвърдява, затова работете бързо - дъното трябва да бъде напълно покрито.
За юфката: изсипете цялото количество в по-широка тава, добавете маслото или маргарина, поставете във фурната и оставете леко да се запече.
За крема: с миксер разбийте яйцата със захарта, добавете млякото, ванилията и разбъркайте.
Върху вече охладения карамел в тавата поръсете запечената юфка. Върху нея излейте млечната смес. Поставете тавата в по-голяма тава с вода, след това поставете в предварително загрята фурна на 160 градуса и да се пече около 30 мин.
За блата: докато се пече млечната смес разбийте яйцата със захарта, добавете маслото, брашното, което предварително сте смесили с бакпулвера и какаото, и разбъркайте до хомогенна смес.
Извадете тавата, в която вече е изпечете млечната смес, излейте отгоре сместа за тестото и върнете във фурната за още 20 минути. като отново я поставите в тавата с вода.
Извадете изпечената баница заедно с тавата с вода и я оставете напълно да се охлади. Върху оладената млечна баница поставете подходяща широка чиния и внимателно я обърнете върху нея. Поднесете поръсена с пудра захар или както е. Да ви е сладко!
ВАЖНО:
Преди да обърнете баницата, прокарайте керамичен нож прекара по ръбовете на тавата, за да се отдели по-лесно от стените.
Баницата трябва да се остави да се охлади добре в тавата, в която все още има вода. Така карамелът остава течен и след обръщането ще напои добре блата.