Тези Памук-питки са идеални като основа за хамбургери или като пълноценен заместител на хляба. Може да си ги хапвате и просто така - за закуска, допълнени с бучка сирене.
Млечни памук-питки
Продукти:
1 пак. мая
100 мл хладко прясно мляко
1 чаена лъжичка захар
1 супена лъжица брашно
50 г разтопено масло
100 мл кисело мляко
1 яйце
1 белтък
1 чаена лъжичка сол
500 г брашно
1 яйце
2 ч.л. прясно мляко
1 чаена лъжичка олио
сусам
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 100 мл хладко мляко и добавете една чаена лъжичка захар и малко брашно. Оставете 10 минути, за да се активира добре.
Към маята добавете 50 г разтопено масло, 100 мл кисело мляко, едно цяло яйце и един белтък. Разбъркайте, след което добавете една чаена лъжичка сол и половин килограм брашно. Замесете хубаво гладко тесто, след което го покрийте и го оставете да се удвои за около половин час.
Намаслете тавата за печене и я поръсете с малко брашно. Разделете тестото на 12 части.
Оформете от парчетата тесто питки, подредете ги върху тавата за печене и ги притиснете малко отгоре. Покрийте отново и оставете за още половин час.
Към жълтъка добавете две супени лъжици прясно мляко и една чаена лъжичка олио, след което намажете питките с тази смес и ги поръсете със сусам.
Печете около 25-30 минути на 200 градуса. Когато са готови, ги покрийте с кърпа и ги оставете така за около 10 минути.
Да ви е сладко!