Продукти за блата:
6 яйца
6 супени лъжици брашно
6 супени лъжици захар
1 ванилова захар
1 бакпулвер
4 супени лъжици какао
6 супени лъжици вряла вода
1 голяма чаша прясно мляко
Продукти за шоколадов крем:
100 гр. млечен шоколад
100 гр. шоколад за готвене
5 супени лъжици прясно мляко
4 супени лъжици пудра захар
150 гр. маргарин
Продукти за белия крем:
1 л прясно мляко
7 супени лъжици нишесте
4 супени лъжици захар
1 ванилова захар
150 гр. масло или маргарин
100 гр. пудра захар
Приготвяне на блата:
Отделете белтъците от жълтъците и разбийте жълтъците и захарта. Постепенно добавете останалите съставки, а накрая и разбитите белтъци. Пече се в голяма тава, 25 минути на 180 градуса. Изпечения блат се оставя да се охлади, а след това се разрязва на две равни части.
Приготвяне на белия крем:
От предвиденото количество мляко отделете около 150 мл и ги смесете с нишестето и захарта. Останалата част от млякото се оставя да се свари, след което в него на тънка струйка се прибавя разтвореното нишесте. Варете, докато се сгъсти, а след това добавете маргарина, разбит с пудра захар.
Приготвяне на шоколадов крем:
Смесват се шоколадът, маргаринът, захарта и млякото, след което се поставят на слаб огън и се разбърква, докато се хомогенизира сместа.
Първата част от блата се напоява с мляко, намазва се с белия крем, а отгоре - с шоколадовия. Покрива се с другата половина от блата и се повтаря процедурата с двата крема.
Готовия сладкиш се оставя да се охлади, след това се нарязва на малки кубчета. Украсява се по желание - със сметана, плодове, шоколад и пр.