От брашното, солта и хладката вода се замесва тесто като за баница. Тестото веднага се разделя на 8 топки.
Първо се разточва долната кора, която се поставя в намазнена тава с диаметър 30 см., а след това от 6 от топките се разточват кори, намазват се с олио, поръсват се с брашно и се нареждат една върху друга. От така подредените кори се разточва една кора, малко по-голяма от тавата, така че краищата й да висят извън тавата. Трябва да се получи нещо като кладенче, където да се изсипе яйчено-млечната смес, за да не изтича извън корите.
От двете останали топки се разточват още две кори и се изпичат директно върху котлона на печката добре от двете страни, а може и в добре загрята фурна.
Изпечените кори се натрошават на парчета (нито много дребни, нито много големи) и се слагат върху долната кора. Поръсват се хубаво с олио - първо висящите краища на долната кора, а след това цялата повърхност.
Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса, за да се запекат леко корите, а през това време се приготвят яйцата и млякото.
Това колко мляко ще сложим, зависи и от размера на яйцата - ако са по-големи, са необходими около 100 мл. на яйце, а ако са по-малки, количеството се намалява малко. Яйцата се разбиват с тел, добавят се млякото и сол на вкус (около 2 супени лъжици, но не много пълни).
Сместа се излива върху запечените кори. Млечникът се връща във фурната да се пече още 1 час на 200 градуса. В началото се пече на малко по-силна фурна, докато се зачерви, а след това фурната се намалява на 200 градуса. Когато млечникът хване хубава коричка и се зачерви добре, още веднъж хубаво се поръсва с олио.
След като се изпече, се вади от фурната и се покрива с платнена кърпа.
Оставя се хубаво да се охлади и се нарязва на парчета.
Млечник
8 Февруари 2015
6278
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари