Какво по-хубаво в лятната жега от кофичка вкусен сладолед ? Сигурно няма човек, който да не обича това разхлаждащо и освежаващо лакомство. Ако погледнете на етикета в магазина, обаче, там има всичко друго, само не истинско мляко и яйца.
Сладолед за няма и три лева
Продукти:
900 мл прясно мляко
250 гр.захар
3 яйца
3 с.л.брашно
2 гр.ванилия (1 пакетче)
вода
Приготвяне:
Разбийте жълтъците с част от захарта в съд на котлона, включен на слаб огън. Щом захарта се разтопи, разредете сместа с част от млякото и след това изсипете вътре брашното. Бъркайте с тел, докато брашното се поеме и сместа стане гладка, след което изсипете и останалото количество мляко. Варете на бавен огън при постоянно бъркане, докато кремът се посгъсти, така че бъркалката да оставя дири. Овкусете с ванилия и прехвърлете крема в съд, подходящ за фризера.
Разбийте отделно белтъците на пухкав сняг. На котлона сложете останалата захар с 1-2 с.л. вода - трябва да се получи светъл карамелен сироп. Започнете да добавяте от захарния сироп на тънка струйка, като биете белтъците непрекъснато с миксер. Трябва да се получи гъст и пухкав сняг, и твърди връхчета. Когато белтъчният крем е готов, добавете го лъжица по лъжица към крема с жълтъците. Внимателно объркайте с шпатула до еднородна смес, за да не спадне обемът. Загладете сместа и поставете във фризера за няколко часа.