Морковите се нарязват на дребно или на кръгчета. Чесънът се изчиства и се нарязва на филийки. Отрязват се дръжките на чушките. Нарязва се копърът. В тенджера се приготвя марината от оцета, солта, захарта и олиото и се разбърква, докато се разтопят солта и захарта. Пукат се леко чушлетата на котлона и веднага се пускат в тенджерата с маринатата. Така се процедира с всички чушлета. След това се вадят от тенджерата и се нареждат в бурканчета, като се смесват с чесъна, морковите и копъра. След като се наредят по бурканите, се слага маринатата на котлона и след като заври, с нея се заливат бурканите, веднага се затварят с капачки и се обръщат надолу.
Тези от бурканчетата, които случайно не са се вакуумирали, се слагат в хладилника и те се отварят първи, а другите се прибират за зимата.
За лятото за директна консумация се правят по същия начин, в по-малка доза, без да се сгорещява после маринатата: 300 гр. чушлета, 100 гр. моркови, 1 глава чесън, няколко стръка копър, 150 гр. оцет, 55 гр. захар, 25 гр. сол, 2-3 с.л. олио.
Рецептата е предоставена от: [email protected]