Много е практично: Ето как аз режа зелето и всичките ми сармички са еднакви, а навиването им е лесно като песен.

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Много е практично: Ето как аз режа зелето и всичките ми сармички са еднакви, а навиването им е лесно като песен.
Много е практично: Ето как аз режа зелето и всичките ми сармички са еднакви, а навиването им е...
2501
Източник: За Жената
Много е практично: Ето как аз режа зелето и всичките ми сармички са еднакви, а навиването им е лесно като песен.
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Един от най-големите "проблеми" при навиването на сармички е, че зелевите листа не са еднакво големи, което прави и сармичките с различен размер. Разбира се, вкусът им остава непроменен, но ако сте перфекционисти (като мен), сигурно ви се е искало да може да завивате сармичките като турските домакини - еднакви, и наредени една до друга като бебенца!

Днес ще ви кажа един трик, който научих от една турска приятелка - тя така реже зелето и всичките й сармички са еднакви и строени като войници! Тези сарми приготвям от сладко зеле, но са също толкова вкусни, колкото и с киселото.

Ето съставките, които използвам за тези Турски зелеви сармички :

Турски зелеви сармички

Продукти:

  • 1 голяма глава зеле
  • вода + 1/2 лимон
  • 500 гр. кайма
  • 1 чаша измит ориз 120 гр.
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1 глава лук, ситно накълцана
  • сол, черен и червен пипер, подправки на вкус
  • 1 скилидка чесън, настърган
  • 1 супена лъжица доматено пюре 10 г
  • 80 мл олио (малка чаша за кафе)

За заливане на сармите:

  • 2 с. л. доматено пюре
  • 5 с. л. олио
  • 400 мл вода
  • малко сол
  • 4 дафинови листа

Приготвяне:

Първо нарежете зелето на три равни части (първо само на повърхността, а след това докрай). Разполовете двете крайни части, а средната разделете на три части. Ще получите квадрати.

рязане зеле квадрати

Снимка: YouTube

Поставете повърхностните части във вряща вода, в която сте добавили сока от половин лимон и ги варете на слаб огън, докато омекнат малко. Не използвайте твърдите части на зелето (дъното).

Добавете ориза и всички останали продукти към каймата, подправете на вкус и разбъркайте добре. Напълнете листата и ги навийте.

зеле за сарми

Снимка: YouTube

завиване сарми

Снимка: YouTube

Наредете сармите в тенджера и ги залейте с доматения сос.

заливка за сарми

Снимка: YouTube

Добавете дафинов лист на вкус, захлупете и варете на умерена температура, докато се изпари излишната течност и сармите омекнат.

турски сармички

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft