Много хора в България започват деня с мазна баничка и боза, в която има поне 3-4 консерванта. Както сами се досещате, тази закуска е засищаща, но не и полезна.
Д-р Георги Гайдурков обстойно обяснява какво включва здравословната закуска и кога е нужно да се приема.
Никога не се нахвърляйте на храната непосредствено след сън.
Не бива да се приема храна и тогава, когато човек няма апетит. Храната, приета машинално или насила, е отрова за организма. В тези случаи не се отделят нужните смилателни сокове и храната започва да гние, превръщайки се в зловонен отпадък в червата.
Ако желаете да закусите здравословно, изберете храна, която бързо освобождава енергия. Такава храна е непреработената – плодовете и прясно изцедените сокове.
Може също така да се консумират по-концентрирани плодове като банани, фурми, сушени плодове.
Да се избягват на закуска киселото мляко, тестените закуски, хляба, тъй като те ни правят мудни и сънливи.
Ако предпочитате по-плътната храна, бихте могли да пасирате авокадо, да заложите на суровите ядки. Овесените обаче не са ядки, а технологично обработена зърнена култура.
Нездравословната закуска може да доведе до гастрит и десетки други проблеми, свързани с храносмилателната система пише lekuva.net.