Хрупкави и мека в същото време, тази красива Многолистна погача е идеалното предложение за всеки семеен празник! Предлагаме ви да я опитате за утрешния Гергьовден, когато, както знаем, домакините пекат уханни хлябове и ги поднасят на откритите трапези. Ето лесната рецепта за вкусна и декоративна празнична погача :
Многолистна Гергьовска погача
Продукти:
1 кг (+100 г) брашно
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 кубче (40 г) прясна мая
200 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
200 мл вода
100 мл олио
2 чаени лъжички сол
2 чаени лъжички захар
За плънката:
200 г масло
200 г крема сирене (или друг вид кремообразно сирене)
1 чаена лъжичка сол
За намазване:
1 жълтък
4-5 супени лъжици сусамово масло
Приготвяне:
В 200 мл хладко мляко сложете една чаена лъжичка захар, една чаена лъжичка брашно и натрошете маята. Разбъркайте добре, за да се разтвори, след което оставете на топло, докато се активира и стане на пяна.
През това време се пресява 1 кг брашно и се смесва с бакпулвера.
Загрейте киселото мляко, водата и олиото до хладко, след което ги изсипете в купа за месене. Добавят се захарта и солта, активираната мая и постепенно се добавя брашно, след което се замесва меко тесто.
Покрийте тестото и го оставете на топло място, за предпочитане в затворена фурна, докато удвои обема си, около половин час.
Смесете омекналото масло с крема сиренето (вторият вариант е да намажете тестото само с крема сирене и да настържете маслото отгоре.
Набрашнете работната повърхност, след което разточете тестото на кора с дебелина половин пръст и размери около 60х40 см. Отрежете краищата, ако са неравномерни. Намажете цялата повърхност на кората със сместа от масло и крема сирене. След това нарежете тестото на ленти, широки. Получих осем ленти с ширина около 7 см.
Покрийте тавата (32 см) с хартия за печене. Навийте една лента на руло и я поставете в центъра на тавата.
След това вземайте лента по лента и ги подреждайте около първата навита лента, като притискате, за да се "залепят".
Може да изглежда разхвърляно, но не се притеснявайте, когато се изпече, нищо не се забелязва.
Така навитият "охлюв" се намазва с жълтък, смесен с малко олио, след което се поръсва със сусам. Поставете в предварително загрята фурна да се пече до златисто кафяво, на 180 градуса (или може времето и температурата да са най-добре съобразени с вашата фурна).
Да ви е сладко!