Преди това горещият шоколад се приготвяше по мързелив начин: просто разтопих блокче шоколад в мляко. Според към приятел патентована рецепта, на напитката е направена с пипер. Но преди няколко седмици бях почерпен с истински горещ шоколад, а сега имам стандарт. За щастие успяхме да разберем неговата рецепта.
Истински горещ шоколад с подправки се приготвя в кафене до офиса. Това не е някакъв далечен бърборец с вкус на шоколад, а истинска ароматна напитка. Тайната на вкуса му е в набора от подправки, както и в натуралното висококачествено какао на прах . По-късно обаче ще ви разкажа по-подробно.
Съставки
Мляко 600 мл
Тръстикова захар 0,5 гр
Какао на прах половин пликче
Канела 2 бр.
ванилия 0,5 бр.
Карамфил 7 бр.
индийско орехче 0,25 ч.л
кориандър 0,5 ч.л
Млян червен пипер 1 щипка
Подготовка
Изсипете млякото в тенджера с дебело дъно. За да предотвратите изгарянето му, навлажнете съда с вода. Добавете пръчици канела, шушулка ванилия, карамфил и звездовиден анасон и кориандър към млякото.
Изпратете там една четвърт чаена лъжичка индийско орехче и червен пипер. Добавете захар към млякото. Разбъркайте, оставете напитката с подправки да заври.
Изсипете качествено какао на прах в млякото. Смесете съставките. Сварете шоколада още минута-две, след което изключете котлона. Отстранете подправките от напитката
От това количество съставки ще получите 4 порции шоколадова напитка. Препоръчвам да го поръсите с малки бисквитки преди сервиране. Горещият шоколад за тази рецепта е безумно ароматен и деликатен по консистенция. Това е идеална напитка за студените зимни вечери. Особено ако първо се завиете с одеяло и пуснете любимия си сериал. Приятно гледане!