След тези сарми никой не харесва традиционните, забравихме за тях. Зелето и месото винаги са печеливша комбинация, а според рецептата, която ще прочетете по-долу, ще получите нещо, което наподобява сарми: изглежда страхотно, вкусът е по-добър, отколкото можете да си представите.
В същото време, освен че са сочни, имат и апетитна хрупкава коричка, което ги прави още по-вкусни. Не ме разбирайте погрешно, обичаме и традиционните навити сарми, които се варят дълго, с часове и се топят в устата като локум, но сега това ястие ни е любимо и го приготвяме много често.
Дори децата са във възторг от моите Модерни сарми , а когато имаме гости почти винаги ги приготвяме, страхотни са за мезе. Този деликатес може да се сервира с някакъв кремообразен сос, но чеснов сос и заквасена сметана също са идеални. Ето какво ви трябва:
Модерни зелеви сарми
Продукти:
- 1 глава бяло зеле
- 500 гр. кайма (по избор)
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 чаена лъжичка сол
- 4 яйца
- 2 супени лъжици брашно
- черен пипер на вкус
- италианска подправка на вкус (или подправки по ваш вкус)
Вместо месо плънката може да е от извара и сирене, варени яйца или нещо подобно, но ние предлагаме класическата, с кайма.
Приготвяне:
Почистената глава зеле се слага в голяма тенджера и се залива със студена вода. Сложете на огъня и след като заври намалете температурата на умерено, да ври, но не много, около 10 минути. Във водата можете да добавите малко сол и оцет, за да омекнат по-бързо листата.
Извадете зелето с решетъчна лъжица, отцедете, оставете леко да изстине и внимателно отделете листата, като ги поставите в цедка, за да се отстрани излишната течност. През това време нарязваме лука на ситно, след което го запържваме в малко олио, докато стане прозрачен.
Добавете настъргания морков и задушете заедно, като разбърквате от време на време. Оставете настрана да изстине. Добавете го към месото, овкусете със сол и черен пипер, след което разбъркайте добре, за да се покрие равномерно месото. Можете да приготвите и подправите плънката по ваш вкус.
В отделна купа разбийте яйцата, подправете и добавете брашното. Направете гладка смес без бучки. Разтворете един зелев лист, половината лист намажете с месната плънка (тънък слой), прегънете, след което потопете в сместа от яйца и брашно.
Пускат се в загрято на умерена температура олио и се пържат от двете страни до приятен загар. Регулирайте температурата по време на пържене.