Картофите са може би най-популярният готварски продукт във всеки дом. Ако ви е омръзнало от традиционните пържени, печени, пълнени, варени картофи, днес ще ви предложим да си приготвите картофки по шведски .
Картофки по шведски
Продукти:
1 кг пресни картофи
30 мл олио
50 гр.масло
5-6 скилидки чесън
сол
черен пипер
червен пипер - на вкус
80 гр.кашкавал
300-400 мл гъста готварска сметана
Приготвяне:
Обелете (остържете) картофите, нарежете ги на половинки. На всяка половинка направете разрези по 2-3 мм на филийки, като се стремите да не ги разрежете до края. Намажете тавичка с олиото и подредете картофките в нея с разреза надолу. Поръсете ги със сол, черен и червен пипер на вкус, а в разрезите поставете нарязаните на филийки скилидки чесън. Нарежете маслото на малки кубчета и го разпределете равномерно върху тях.
Залейте със сметаната, овкусена с малко сол и черен пипер. Поставете тавичката в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 20-25 минути до златисто-кафяв загар. Малко преди да са готови, поръсете с настъргания кашкавал и оставете в фурната, докато кашкавалът се разтопи.