Поради липсата на време често през почивните дни готвите за следващите няколко дни, после само претопляме обяда, когато се приберем у дома.
Но това, което не знаете е, че много храни при този процес на приготвяне, охлаждане и затопляне променят своя хранителен състав, дори и стават токсични!
Това са храните, които може да консумирате само прясно приготвени, в противен случай може да се отровите:
1. Гъби
Най-добре е да ги ядете веднага, щом ги приготвите, а ако ви останат за следващия ден, добре е да ги ядете студени. Това важи и за супи, чорби и ризото с гъби. При затопляне, гъбите променят състава на протеините, които съдържат, дори това води до промяна на самия вкус. Тогава могат да причинят проблеми в храносмилането.
2.
Също както при гъбите, при готвенето на пиле се променя състава на протеините в него. Затова не се препоръчва притопляне на месото на много висока температура. Ако все пак не можете да го ядете студено, поставете го на ниска температура за дълго време.
3. Картофи
Картофите не трябва да се притоплят, защото освен, че губят хранителните си свойства, може да станат и токсични. Яжте ги веднага, след като са приготвени, или студени - тогава дълго ще ви държат сити. Ако искате да приготвите яхнии и супи с картофи за повече дни, добре е картофите допълнително да ги добавяте, ден за ден.
4. Спанак
Спанакът е зеленчук с високо съдържание на нитрати, които с повторното нагряване преминават в нитрити. Те са потенциално канцерогенни за човешкия организъм, затова се препоръчва яденето на спанак само когато е прясно приготвен.
5. Ряпа
Също както и спанака и ряпата е пълна с нитрати, които със нагряването стават вредни за организма.Това не означава, че на следващия ден не можете да ядете, а само, че е разумно да не се затопля.
6. Целина
Целината, която често се използва в супи трябва да сварите заедно с морковите и да добавяте само прясно сварени. Супата никога не бива да претопляте без да извадите тези два зеленчуци от нея.
7. Яйца
Яйцата са най-вредните храни за претопляне, защото стават токсични при висока температура. Това не важи за ястията, в които яйцата са смесени в сосове, като например в соса бешамел, а за ястията с варени или пържени яйца, като мусаката.