Ачма - така казват в Турция на тези невероятно мекички и ароматни турски гевречета . Навремето имахме съседка-туркиня, която ме научи да ги правя.
Турски гевречета Ачма
Има няколко варианта на тази рецепта, като можете да напълните гевреците със сирене, маслини или да ги оставите празни. Разбира се, че всякак са вкусни.
Необходими продукти:
- 1 чаша (200 мл) хладко прясно мляко
- 1 чаша хладка вода
- ½ чаша олио
- 1 кубче прясна мая (40 г)
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 чаени лъжички захар
- 2 белтъка (жълтъци за за намазване)
- брашно около 800 гр. (може 700 гр. бяло и 100 гр. царевично)
- 150 гр. масло за намазване (+-)
Начин на приготвяне:
Маята, захарта и солта се разтварят в 200 мл хладка вода, след което се добавят хладкото мляко и олиото, белтъците (на стайна температура) и накрая постепенно се добавя брашното. Замесва се меко и лепкаво тесто.
Омесеното тесто се оставя да почине 15 минути..
След това намаслете повърхността, върху която ще работите, след което разтегнете тестото с помощта на длани и пръсти. Разтеглената кора се намазва с размекнато масло или маргарин. Сгънете едната страна наполовина, след което намажете горната част с масло.
Прегънете го напълно с другата страна. Отново разточете продълговатия правоъгълник и отново го намажете с масло отгоре. По желание може да се напълни до половината със сирене, маслини или изобщо да не се пълни, след което се застъпва с другата половина.
След това се нарязва на ленти, които леко се усукват и съединяват като пръстен. Отгоре се намазват с два разбити жълтъка и лъжица масло (или олио) и по желание се поръсват със сусам.
Оставете ги да втасат 15 минути и печете 15-20 минути в загрята фурна на 200 градуса. Когато се извадят от фурната, изпечените ачми се намазват с малко масло.
За да ги запазите свежи и меки няколко дни, сложете парче хляб в торбата, където ще държите ачмите затворени. Подробности за процедурата можете да гледате във видеото ТУК и ТУК .