Може ли да е толкова вкусно! Невероятни турски гевречета - жива и здрава да е комшийката за рецептата:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Може ли да е толкова вкусно! Невероятни турски гевречета - жива и здрава да е комшийката за рецептата:
Може ли да е толкова вкусно! Невероятни турски гевречета - жива и здрава да е комшийката за...
31883
Може ли да е толкова вкусно! Невероятни турски гевречета - жива и здрава да е комшийката за рецептата:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ачма - така казват в Турция на тези невероятно мекички и ароматни турски гевречета . Навремето имахме съседка-туркиня, която ме научи да ги правя.

Стават мекички като душичка, а ароматът им е просто неустоим! Ето и на вас рецептата за божествено вкусните Турски гевречета Ачма :

Турски гевречета Ачма

Има няколко варианта на тази рецепта, като можете да напълните гевреците със сирене, маслини или да ги оставите празни. Разбира се, че всякак са вкусни.

Необходими продукти: 

  • 1 чаша (200 мл) хладко прясно мляко
  • 1 чаша хладка вода
  • ½ чаша олио
  • 1 кубче прясна мая (40 г)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 2 чаени лъжички захар
  • 2 белтъка (жълтъци за за намазване)
  • брашно около 800 гр. (може 700 гр. бяло и 100 гр. царевично)
  • 150 гр. масло за намазване (+-)

Начин на приготвяне: 

Маята, захарта и солта се разтварят в 200 мл хладка вода, след което се добавят хладкото мляко и олиото, белтъците (на стайна температура) и накрая постепенно се добавя брашното. Замесва се меко и лепкаво тесто.

тесто ачма

Омесеното тесто се оставя да почине 15 минути..

След това намаслете повърхността, върху която ще работите, след което разтегнете тестото с помощта на длани и пръсти. Разтеглената кора се намазва с размекнато масло или маргарин. Сгънете едната страна наполовина, след което намажете горната част с масло.

кора тесто

Прегънете го напълно с другата страна. Отново разточете продълговатия правоъгълник и отново го намажете с масло отгоре. По желание може да се напълни до половината със сирене, маслини или изобщо да не се пълни, след което се застъпва с другата половина.

сгъване тесто

тестени ленти

След това се нарязва на ленти, които леко се усукват и съединяват като пръстен. Отгоре се намазват с два разбити жълтъка и лъжица масло (или олио) и по желание се поръсват със сусам.

усукано тесто

геврече от тесто

Оставете ги да втасат 15 минути и печете 15-20 минути в загрята фурна на 200 градуса. Когато се извадят от фурната, изпечените ачми се намазват с малко масло.

гевречета ачми

ачми с мак

 

За да ги запазите свежи и меки няколко дни, сложете парче хляб в торбата, където ще държите ачмите затворени. Подробности за процедурата можете да гледате във видеото ТУК и ТУК .



 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft