Може ли препечените филийки да предизвикат рак

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Може ли препечените филийки да предизвикат рак
897
Снимков материал: pixabay.com
Може ли препечените филийки да предизвикат рак

Денят на много от нас започва с филийките в тостера, който старателно намазваме с масло и каквото друго пожелаем. И едва ли сме се замисляли, че поизгорелите черни участъци по хляба вероятно не са особено полезни за здравето.

В ново предаване на ВВС, озаглавено Food: Truth or Scare, се засяга именно темата за препечените храни.

В последните години много учени и следвания ни убеждаваха, че хрупкавите картофки и изорелите тостове могат да причинят рак, затова е по-добре да ги избягваме.

Сега темата отново е на дневен ред, а новите изводи са малко по различни. Да, в прегорелите храни се съдържа акриламид, който Световната здравна организация определя като "вероятно канцерогенно вещество", но в доста малки количества. Всъщност, той се образува във всички храни, преминали дълга термична обработка, най-вече в тези, съдържащи много нишесте.

След тестове върху мишки е установено, че трябва да изядем около 160 филии за един ден, за да има риск за здравето ни. А на подобно геройство едва ли някой е способен...

Може ли гледането на телевизия да предизвика рак

Едно изследване с притеснителни резултати

Все пак, трябва да имаме едно наум с храните, които печем или пържим прекалено много, защото те винаги са по-нездравословната алтернатива. Независимо дали заради акриламида, или по друга причина, припомня Daily Mail.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft