Ще споделя с вас един метод за боядисване на яйца , който открих миналата година. Този прост и оригинален начин ми хрумна, когато реших да използвам бяло вино вместо винена киселина за постигане на красивите кристалчета по боядисаните яйца. Резултатът не ме разочарова - станаха истински малки бижута!
Споделям и с вас моя метод за великденски яйца с бяло вино :
Великденски яйца с бяло вино:
- 4 яйца
- 500 мл бяло полусухо вино (всякакво)
- 10 гр.
Взимаме всяко бяло вино, най-евтиното, можете в пластмасова бутилка или в тетрапак. Количеството вино зависи от броя на яйцата, необходимо е при варенето то да покрива яйцата. Взимаме захар на базата на 500 мл вино 100 г захар.
После всичко е просто: изсипете вино в тенджера, изсипете захарта вътре.
Добавете хранителния оцветител, разбъркайте.
Подредете внимателно яйцата: аз ги направих в два цвята - 3 сини в 500 мл вино и 1 жълто в 200 мл вино.
Поставете на огъня и варете 8 минути след завиране.
След това ги отстранете от котлона и ги оставете за 10-12 часа да се покрият със захарни кристали.
Сложих сините яйца в по-тясна купа и ги залях с вино, така че всички да са покрити с течност.
След като изтече времето ги сложете върху салфетка и ги оставете да изсъхнат добре.
Върху изсушените яйца захарните кристали блестят и искрят много красиво. Снимката не предава напълно техния блясък, дори е жалко да чупите такива яйца.
Весели празници!