Опитвали ли сте някога маринован лук ? Ако не, време е да поправите тази грешка - определено си струва да направите поне няколко буркана с хрупкавата вкусотия, тъй като изисква много минимално количество съставки и ще отнеме само няколко минути за готвене.
Днес ще ви неучим как бързо да мариновате лука в оцет . Такъв ароматен, сладко-кисел на вкус лук е подходящ като добавка към салати, гарнитура и, разбира се, месо. А може и просто да си го хапвате като разядка върху печена филийка - страшна вкусотия!
Маринован лук
Продукти:
500 г червен лук
250 мл винен оцет
140 г захар
Приготвяне:
Обелете първо зеленчуците. Имайте предвид, че можете да вземете и бял лук, тъй като това няма да повлияе на вкуса. Но с червен лук изглежда доста по-красиво :)
Нарежете лука на полумесеци и ги поставете в буркан.
Изсипете оцета в отделна тенджера, добавете захарта и поставете на огъня. Можете да добавите карамфил, няколко зърна черен пипер или дори дафинови листа. Въпреки че без тези подправки маринатата също е страхотна.
Оставете маринатата да заври, след което залейте с горещата марината лука.
Охладете буркана до стайна температура и съхранявайте в хладилника.
Готово!