Миналата година за Нова година мъжът ми бе купил цял килограм кайма на промоция и се чудех какво да приготвя с нея. Исках да сготвя нещо вкусно от смляно говеждо месо, но кюфтетата вече ни бяха писнали до болка.
Печеното месно руло става необичайно ароматно благодарение на подправките, добавени към каймата. Не забравяйте да използвате индийско орехче, смлян кориандър и черен пипер по време на готвене. Тогава всички роднини ще дежурят пред фурната само при миризмата на готовото ястие. Със сигурност ще ги примами в кухнята!
За да направите рулото много сочно, то трябва да се готви върху "легло" от лук. Също така препоръчваме да налеете вода на дъното на съда за печене и да добавите дафинови листа и бахар за вкус. Ето подробната рецепта:
Холандски хляб от месо
Продукти:
1 кг телешка кайма
180 гр. хляб
250 гр. прясно мляко
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
1/4 ч.л.индийско орехче
1/2 ч.л. кориандър
30 гр. зелен лук
150 гр. кашкавал или друго твърдо сирене
3 яйца
2 с.л. галета
50 мл вода
1 дафинов лист
3 бр. черен пипер на зърна
олио на вкус
1 глава лук
Приготвяне:
Нарежете филии бял хляб на кубчета. Потопете ги в млякото. Омесете хляба, като го превърнете в каша.
Измийте зеления лук. Смелете го. Настържете кашкавала на ситно ренде. Добавете го заедно със зеления лук и хляба към каймата.
Добавете сол, смлян черен пипер, индийско орехче и смлян кориандър. Разбъркайте всичко добре.
Чукнете вътре яйцата и добавете галетата. Отново разбъркайте всичко до гладкост.
Обелете лука. Нарежете го на четвъртинки. Разпределете лука на дъното на формата, намазана със слънчогледово олио.
С ръце, потопени във вода, оформете две големи рула от каймата. Поставете ги върху лука.
Налейте водата в съда за печене. Добавете черен пипер на зърна и дафинов лист. Пъхнете всичко във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 60 минути.
Апетитно руло по холандска рецепта е готово! Нарежете го на порции и сервирайте с гарнитура. Печени картофи с пармезан и билки са идеалният вариант. С такава зеленчукова гарнитура сочното руло ще бъде ометено от масата за няколко минути.