Тази пикантна салата с моркови е една от най-здравословните салати и същевременно много вкусна. Може да я направите по-люта или по-малко пикантна, според вкуса ви, а ако не обичате люто, просто не слагайте люти чушки или сложете 2-3 обикновени, сладки червени чушки. Лютивката от моркови е с неустоим вкус, а веднъж опитали ли сте я, ще я правите често.
Можете да приготвите по-голямо количество за зимния сезон, но можете да я правите и през цялата година, защото съставките са винаги налични. Лесна е и се прави без консерванти. Има няколко версии на тази салата, но като цяло всички те са сходни. Ние ще ви разкрием най-популярната:
Лютивка от моркови
Продукти:
3 кг моркови
2 глави чесън
пеперони (люти чушки) на вкус
300 мл олио
250 мл бял оцет 9%
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на зърна - на вкус
Приготвяне:
Почистете морковите и ги настържете на възможно най-ситно (или ги смелете). Лютите чушки се нарязват на ситно, а ако са дребни, може да се сложат и цели. Смесете ги с моркова, наситнения чесън и магданоза.
След това добавете олиото, оцета, солта и зърната черен пипер, разбъркайте добре и оставете за една нощ. На следващия ден натъпчете хубаво сместа в буркани и притиснете отгоре, за да изплува течността. Затворете добре и съхранявайте заедно с другата зимнина. Може да се яде веднага.