За тортата:
200 гр. кафява захар
175 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
щипка сол
100 гр. нарязани орехи (по желание)
1/2 чаша настъргана ябълка (1 малка ябълка)
1 чаша настъргани моркови (2 средно големи моркова)
175 мл олио
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
За глазурата:
50 гр. меко масло
1 чаша пудра захар, пресята
1 ч.л. ванилов екстракт
225 гр. крема сирене, меко
Намазнете форма за торта с пръстен, подходяща за микровълнова фурна. Смесете всички съставки за тестото и разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа се хомогенизира - за не повече от 2 минути. С лъжица разнесете сместа във формата и загладете. Покрийте с прозрачно фолио и пробийте няколко дупки, за да излиза парата. Изпечете в микровълновата за 14 минути на средна степен (проверете готовността на 12-тата минута).
Извадете тортата и оставете да изстине 5 минути, преди да махнете фолиото и да обърнете върху кухненска решетка (внимавайте, като махате фолиото, т.к. парата е гореща!).
За глазурата: разбийте на крем маслото и захарта, докато стане пухкава смес и прибавете ванилията. След това добавете крема сиренето и бъркайте само, колкото да стане хубава и гладка глазура - около минута.
Щом тортата се охлади напълно, нанесете отгоре глазурата и украсете с ядки, семена и нарязани сушени кайсии (или според фантазията).