1 чаша стафиди, накиснати предварително в гореща вода
2 чаи брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
1 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. смлян джинджифил
½ ч.л. бахар (стрит на прах)
4 големи яйца
2 чаши захар
2 ч.л. ванилия
1 ¼ рапично олио (слънчогледово олио)
2 ½ чаши настъргани на едро моркови
1 консерва ананас (от 225 грама), отцеден от сока и нарязан на парченца
1 чаша подсладени кокосови стърготини
1 чаша нарязани орехи
½ чаша запечени кокосови стърготини за декорация
За глазурата с крема сирене:
1 1/2 пакетчета масло на стайна температура
1/2 ч.л. ванилия
1/4 ч.л. бадемов екстракт (есенция)
375 гр. пудра захар
225 гр. крема сирене, студено
Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте две кръгли тавички с диаметър около 23 см. с хартия за печене. Смесете брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата, индийкото орехче и бахара в средно голяма купа. Оставете настрана. Разбийте яйцата на пяна, продължете да ги разбивате, като постепенно добавяте ванилията и захарта. Когато сместа се сгъсти, добавете олиото. Смесете добре. Прибавете брашняната смес и разбъркайте леко, колкото да се поеме от течните продукти. Прибавете стафидите, морковите, ананаса, кокоса и орехите. Разделете тестото на две и изпечете всяка половина в предварително приготвените форми – за около 50 минути, или докато при тест с дървена клечица същата излезе чиста. Оставете блатовете да изстинат напълно, преди да продължите със сглобяването на тортата.
В купата на миксера разбийте на крем маслото, ванилията и бадемовия екстракт. Добавете пудрата захар и продължете разбиването, докато всичко се смеси добре на пухкав крем. Прибавете крема сиренето и бъркайте, докато сместа стане светла и пухкава.
Намажете част от получения крем върху първия блат, покрийте с втория, а най-отгоре и отстрани на тортата нанесете на дебел слой останалата крем-глазура. Поръсете запечените кокосови стърготини на пръстен по долната част на тортата и поднесете напълно охладена.