Най-важното е да забележите болката навреме, за да я овладеете по правилния начин и да предотвратите сериозни последствия. Когато се диагностицират, лекарят предписва специален режим на лечение, а в някои случаи и лекарства.
Черниците са горски плодове, обикновено черни, бели или червени, от които обикновено се приготвя вино, плодов сок, сладко или нещо друго за зимата, но със сигурност са най-полезни и вкусни, когато се консумират пресни като закуска.
Чаят от черници е една от най-мощните ароматни билкови напитки. Приготвя се лесно от пресни или сухи листа от бяла или черна черница, а ползите за здравето са невероятни. Листата на черницата съдържат цели 18 незаменими аминокиселини, витамини и минерали като калций, натрий, магнезий и желязо.
Проучванията показват, че черницата и екстрактите от черница могат да намалят излишните мазнини и нивата на холестерола. Те могат също така да подобрят съотношението между LDL (лош) и HDL (добър) холестерол.
Черницата може да бъде полезна при лечение на диабет, тъй като намалява захарта в кръвта след хранене. За съжаление, няма достатъчно данни и са необходими допълнителни изследвания, за да се определи как действа тази билка.
КАК ДА СИ ПРИГОВОРИТЕ ЧАЙ ОТ ЛИСТА ОТ ЧЕРНИЦА:
Поставете няколко пресни листа от черница или лъжица сухи листа в чайника. Залейте с 2 чаши вряща вода, след което разбъркайте 3-5 минути. Прецежда се, подслажда се с мед и се пие горещ.
ЧАЙ ОТ ЛИСТА ОТ ЧЕРНИЦА:
50 г черница/листа от черница се заливат с 500 мл преварена вода, похлупва се и се оставя да престои 10 часа. Прецежда се и се пие през целия ден. Използва се при лечение на висока кръвна захар (диабет).
ЛЕЧЕБЕН СИРОП ОТ ЧЕРНИЦА:
Един килограм плодове от черница се слагат в половин литър вода и се добавят две лъжици ябълчена киселина. Оставете да престои 24 часа. На следващия ден смесете сместа с един килограм захар или друг естествен подсладител, след което варете до желаната гъстота. Съхранява се в стерилизирани буркани и се пие на няколко пъти на ден, разтворен във вода.