Множеството ползи за здравето на тези семена са познати от векове! Знаете ли за тях?
Пикантните му семена са не само важен елемент от азиатската и индийската кухня, но и в китайската и аюрведическата медицина. В ботаниката това растение е член на семейство бобови.
Пикантен аромат на сминдух
Сминдухът има силен и леко горчив вкус и прилича малко на целина. Етеричните масла, които са в семената, бързо се губят. Затова семената винаги трябва да се използват възможно най-пресни.
Най-добрият начин да смилате ефективно семената е да използвате кафемелачка. Семената от смлян сминдух са класическа съставка в различни смеси от къри. В Индия за подправка се използват не само семената, но и листата на растението.
Тези семена могат да противодействат на атеросклерозата.
Полезни свойства на сминдух
Семената му са богати на желязо, фибри, калций, а също така съдържат манган, протеини, въглехидрати, витамини А, С, В6 и магнезий.
В Европейското списание за клинично хранене е публикувано проучване, според което сминдухът може да понижи нивата на кръвната захар при диабетици. Изследователите успяха да забележат подобрение до 54 процента при използване на сминдух.
Хората, които страдат от много ниска кръвна захар, трябва да се въздържат да консумират често сминдух, тъй като захарта може да намалее още повече.
Тази подправка повишава апетита при някои хора, докато при други може да намали глада. Зависи от човека и неговото здравословно състояние. Веднага след като сминдухът започва да се използва като подправка в диетата, доставката на мазнини в организма значително намалява. А също така има намаляване на LDL холестерол.
Сминдухът от друга страна, има положителен ефект върху нивата на тестостерон при мъжете.
Мъжете, които страдат от нисък тестостерон, могат да го повишат. За да направите това, редовно яжте сминдух и пийте чай със семена.
Тази подправка не само влияе положително на нивото на мъжките хормони. Но също така ефективно увеличава производството на мляко при кърмачки. Майките, които кърмят и искат естествено да увеличат производството на мляко, трябва да обмислят да пият билков чай от сминдух.
Хилдегард де Бинген, важна фигура от Средновековието, използва семена за производство на анти-кожни заболявания. Отец Себастиан Кнайп излекува язви с универсална подправка, направена от семена на сминдух.
Последните проучвания показват, че те могат да имат положителен ефект върху болестта на Паркинсон. Сминдух не само подобрява вашето здраве, но също така е много добър срещу косопад.
Използване на сминдух
Традиционно семената на сминдух с характерния си горчив и леко сладък вкус се използват за приготвяне на подправки и пикантни смеси.
За да направите това, семената се смилат на прах. Пресни семена от сминдух могат да се използват за производство на кълнове, както и за приготвяне на вкусни салати и сандвичи. Корените, клоните и листата на растението също могат да бъдат консумирани или използвани за приготвяне на чай. Листата на сминдух се използват както пресни, така и сушени.
Той е не само вкусна съставка за яхнии, но и за смутита. Целите семена могат да се използват самостоятелно или с други билки. Можете да добавите чайник, за да направите вкусен чай. За да направите това, имате нужда от чаена лъжичка (пълна) цели семена на чаша и ги добавете във вряща вода. След около 10 минути просто трябва да прецедите чая.
Когато смачканите семена се смесят с гореща вода, може да се образува гъста смес. При необходимост може да се прилага външно. Например в случай на циреи или други кожни заболявания, които се нуждаят от лечение. Тази смес не трябва да надвишава температура от 40 градуса, когато се прилага върху засегнатата кожа. След време на контакт от 20 до 30 минути, изплакнете кожата.