Многобройни изследвания са довели до разбирането, че кефирът е полезна храна за целия организъм. В продължението на текста можете да прочетете защо е добре да пиете поне по една чаша на ден от тази лековита млечна напитка .
КЕФИРЪТ е храна със специфичен вкус. Това също е храна, която мнозина са обикнали, може би в началото не толкова заради вкуса, а заради ефективните съставки и ползите, които предоставя на тялото ни. Кефирът (подобно на киселото мляко) е ферментирал продукт и се създава от ензими и микроорганизми. Именно те влияят на доброто здраве на организма.
„Кефирът е освежаваща диетична пробиотична напитка, произведена от ферментирало мляко, което съдържа въглеродни киселини и етилов алкохол. Освен протеини съдържа още витамини А, В1, В2, В6, В12, витамин D, ниацин, витамин Е, фолиева киселина и никотинова киселина.
Съдържа калций и магнезий като минерали. калцият е включен в състава на костите, костите и регулирането на коагулацията на кръвта зависи от него. Магнезият е важен в ензимните процеси и участва в производството на енергия, необходима на клетките и предпазва артериите.
Той също така участва в метаболитните процеси на мазнини, протеини и въглехидрати, както и фосфор, който е много важен за растежа и поддържането на енергия“, обяснява диетологът Бранка Миркович.
Многобройни изследвания са установили, че кефирът има благоприятен ефект върху почти целия организъм, като се препоръчва и на деца. Така че, ако ви е интересно, прочетете какви ползи и полезности ни предлага тази ферментирала, мощна млечна напитка:
I МОЖЕ ДА РЕГУЛИРА ХОЛЕСТЕРОЛА
Хората, които взели участие в специално проведено проучване, пиели кефир всеки ден и било отбелязано, че след 8 седмици нивата на холестерола им бяха намалени. Диетолозите обясняват този случай по следния начин:
Всъщност пробиотиците, които се намират в кефира, играят голяма и значителна роля за понижаване на нивата на холестерола. Те регулират количеството му, което се усвоява от храната и по този начин контролират нивото му на вкус в организма.
II ПРИНОС ЗА РЕГУЛИРАНЕТО НА КРЪВНАТА ЗАХАР
През 2015 г. беше проведено проучване, в което участваха пациенти, страдащи от диабет. След период от два месеца беше установено, че всички, които редовно започват всяка сутрин с чаша кефир, имат по-ниски стойности на кръвната захар.
III БЛАГОПРИЯТНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ РАБОТАТА НА БЪБРЕЦИТЕ, ЧЕРНИЯ ДРОБ, СЪРЦЕТО И НЕРВНАТА СИСТЕМА
Кефирът е богат на витамини В1, В12 и витамин К. Той е отличен източник на биотин, витамин B, който помага на тялото да абсорбира други витамини B, като фолиева киселина, пантотенова киселина и B12.
Значението на приема на достатъчни количества витамин В е многостранно. Регулира работата на бъбреците, черния дроб, сърцето и нервната система. Освен това помага за облекчаване на кожни проблеми и поддържане на младежки вид.
IV РЕГУЛИРА РАБОТАТА НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНИЯ ТРАКТ
В червата се намират добри и лоши бактерии и поддържането на баланса между тях е много важно. Кефирът съдържа добри пробиотични култури, които регулират работата на червата, спомагат за по-доброто храносмилане на храната, но също така предпазват от подуване и диария.
Диетолозите съветват при намален имунитет и особено при прием на антибиотици или след антибиотична терапия да се увеличи приемът на кефир, за да се предотврати дисбаланс на микрофлората в червата и да се запази правилното им функциониране.
V ДОБЪР ЗА ИМУНИТЕТА
Пълен е с витамин С и полезни минерали, така че е чудесен за подсилване на имунната система. Богат е на протеини и засилва метаболизма, но и насърчава по-бързото заздравяване и възстановяване на организма след боледуване и вирусна инфекция.
Кефирът е толкова здравословна напитка, че я наричат още „вълшебно мляко“. Приготвя се от козе, краве или овче мляко, което се смесва с кефирената гъба и се оставя да ферментира. Това е отличен пробиотик, пълен със здравословни дрожди, витамини, минерали и хранителни вещества.
Хората с непоносимост към лактоза могат лесно да го консумират. Има много причини, поради които кефирът е по-добър от киселото мляко и затова от време на време трябва да се заменя с тази напитка.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КЕФИРЕНИТЕ ЗЪРНА?
Това е комбинация от дрожди и специални бактерии, смесени с различни протеини, липиди и захари, които образуват "кланове" от здрави бактерии във ферментиралото мляко, поради което кефирът има плътна структура.
Кефирът е много стара напитка (смята се, че се използва повече от 5000 години). Стигна до нас, пътувайки от Кавказ, през Китай.
КАК СЕ ПРАВИ?
Важно е да се отбележи, че индустриално произведеният кефир не се получава с помощта на „кефирната гъба“, а от хмел и бактериални култури, които придават на напитката същия вкус, но не и качеството. Най-добре е да си го приготвите у дома.
Кефирът е ферментирала млечна напитка с кисело-освежаващ вкус с лека нотка на прясна мая, която се получава с помощта на кефирна култура или кефирни зърна. Смята се, че произхожда от Кавказ и е на възраст до 1000 години.
Жителите на Кавказ са известни със своето дълголетие и добро здраве, живеят почти без болести, което се дължи на ежедневната им и неограничена консумация на кефир. Кефирната култура се нарича още кефирна гъба, но кефирните зърна не са гъбички.
Кефирните зърна, които приличат на сварен карфиол, са смес от протеини, аминокиселини, липиди и разтворими полизахариди и съдържат симбиоза между голям брой полезни, млечнокисели бактерии, оцетни бактерии и видове дрожди.
Кефирните зърна се хранят и размножават в млякото и нямат срок на годност, могат да живеят вечно. Много опити на микробиолози да произведат кефирни зърна в лабораторията упорито завършваха с неуспех. Въпросът откъде и как са се появили остава без научен отговор. Кефирните зърна могат да бъдат получени от някой, който вече ги има и вече прави свой собствен кефир у дома.
Приготвяне:
Начинът на приготвяне е много прост. Всичко, от което се нуждаете, е мляко и гъби, тоест кефирни зърна. Традиционно метални съдове и лъжици не се използват за приготвяне на кефир, защото те могат да унищожат лечебния ефект на напитката.
За половин литър кефир ви трябват две супени лъжици кефирни зърна и всякакво мляко (краве, овче, козе). Млякото може да се вари или не, но не трябва да е горещо. Препоръчително е млякото да не съдържа по-малко от 2,8% масленост – колкото по-високо е съдържанието на мазнини в млякото, толкова по-добър е кефирът.
Начин на приготвяне:
Сложете млякото в стъклен или пластмасов съд и сложете зърната. Покрива се (например с тавичка), и се оставя на стайна температура за 24 часа. Температурата в помещението не трябва да надвишава 30 градуса. В рамките на 24 часа течността ще се сгъсти.
Може да се разбърква от време на време за проверка на плътността.След това кефирът се прецежда (препоръчително е да използвате пластмасова цедка), налива се в бутилка и се съхранява в хладилник. Кефирената гъба се измива със студена или хладка вода и се оставя за ден-два (до следващата употреба) в хладилник, в студена вода или мляко.
Кефирните зърна ще се размножават много бързо, което ще направи възможно получаването на по-голямо количество напитка. Количеството мляко за приготвяне на кефир се увеличава пропорционално на количеството зърна. Можете да пиете напитката ежедневно, за да поддържате здравето и жизнеността. Препоръчително е да започнете със 100 ml и постепенно да увеличавате количеството. За терапевтични цели пийте един литър кефир на ден.
ПРИГОТВЯНЕ НА ВОДЕН КЕФИР
Млечните кефирени зърна, ако се измият добре с вода, за да се отстранят следите от мляко, могат да се приготвят с вода, като т.нар. Японски кристали. При този начин на приготвяне кефирът си остава пробиотик с всичките си свойства, само че получаваме различен вкус на напитката, която всъщност е газиран сок.
Продукти: един стъклен буркан от 750 мл, дървена лъжица за смесване, тензух или филтър за кафе за покриване на буркана, пластмасова цедка, 3-4 чаени лъжички кефирени гъби, измити добре с вода, 3 супени лъжици захар, 1/2 л вода, 10 бр.
Начин на действие: Сложете водата в буркана (водата трябва да е със стайна температура, ако е от чешмата трябва да е преварена и най-добре да е минерална), добавете зрънцата кефир, захарта и стафидите (обикновено седем зърна на 2 литра вода, може да сложите и смокини, сливи, боровинки, кайсии...) за ферментация, половин лимон (може и портокал, лайм и др.) за вкус. Покрийте буркана с тензух и затегнете. Колкото по-дълго го оставите да престои, толкова повече ферментира, от 24 до 72 часа.
48 часа са достатъчни, за да получите необходимия вкус. След 48 часа прецедете течността през пластмасова цедка в друга купа или буркан. Добавете захарта и водата към гъбите и повторете процедурата. Важно е да не използвате метални предмети по време на приготвянето.
Откъде да вземем кефирна гъба? За съжаление не можете да получите гъбата в търговията. Можете да го вземете от някой, който вече го има. Размножава се бързо, така че не е проблем да го споделите с други.
ПРАВИЛНАТА ДОЗИРОВКА
За терапевтични цели за подобряване на здравето можете да приемате и един литър кефир на ден. Като начало е добре да започнете с по-малка доза, например 100 мл на ден, след което постепенно да увеличавате количеството.
Кефирът радикално променя състава на чревната флора - полезните бактерии, които унищожават патогените и заемат тяхното място, което може да причини временни храносмилателни проблеми при някои хора. Хората, които са чувствителни към млечни продукти, обикновено понасят добре кефира, тъй като в процеса на ферментация трудно смилаемите млечни компоненти се разграждат и преработват.
Кефирните бактерии разграждат млечната захар лактоза, така че може да се използва от хора с непоносимост към лактоза. Минералите от млякото, например калцият, стават по-достъпни по време на процеса на ферментация и тялото може да ги използва по-лесно.
Тези, които внимават за приема на въглехидрати, могат допълнително да намалят съдържанието на захар в кефира, като го оставят да отлежи още ден-два на стайна температура след прецеждане. Този зрял кефир съдържа най-малко захар, а съдържанието на витамини В1, В6 и В9 (фолиева киселина) се увеличава.
Също така съдържанието на алкохол в кефира се увеличава, което може да варира от 0,8 до 2 процента. Обичайното количество алкохол в еднодневния кефир е 0,08 до 0,1 процента.
РЕДОВНАТА КОНСУМАЦИЯ НА КЕФИР СПОСОБЯВА:
- укрепва имунитета;
- почиства тялото от токсини;
- помага за установяване на нормално кръвно налягане;
- намалява нивото на холестерола;
- помага при стомашни заболявания;
- възстановява флората и облекчава чревни заболявания;
- помага при заболявания на черния дроб, бъбреците и жлъчката;
- лекува възпалителни процеси (естествен антибиотик);
- помага при анемия и лошо кръвообращение;
- лекува респираторни заболявания;
- помага при стрес, безсъние и заболявания на нервната система;
- действа срещу гъбички и бактерии – забавя разпространението на раковите клетки;
- помага при астма и алергии
Той също така съдържа много пробиотици или така наречените добри бактерии, които са много важни за храносмилателния тракт, като: Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Streptococcus, Acetobacter и няколко полезни дрожди като Saccharomyces и Torula kefir.