Този десерт без печене на основата на шоколад и желатин е чудесно "бягство" от класическите празнични сладкиши.
Тази рецепта се превърна в една от любимите ми, защото не само е вкусна, но и се приготвя лесно и бързо. Само 10 минути - и основната работа е свършена, оставяйки желатина да завърши процеса.
съставки:
• Прясно мляко 450 мл
• Крем 150 мл
• Шоколад 90гр
• Захар 70 грама (+10 грама ванилия)
• Какао 25 грама
• Нишесте 30 грама
• Желатин 10 грама + 50 мл студена вода
Предпочитам да приготвя предварително, като претегля всички съставки: какао, нишесте, захар, мляко и сметана. Нарязвам шоколадовото блокче на малки парчета преди да започна да приготвям.
Първо смесвам всички прахообразни съставки в тенджера. След това изсипвам сметаната и разбърквам старателно, като се стремя да се отърва от бучки.
След това добавете млякото и разбъркайте отново, след което поставете сместа на умерен огън. Шоколадовата маса трябва да се разбърква непрекъснато, докато се сгъсти и почти заври, след което е време да добавите нарязания шоколад.
Още веднъж разбъркайте всичко старателно и загрейте за около минута.
Резултатът трябва да е гъста шоколадова маса с вкусна миризма. Ако десертът е предназначен да се сервира в порционни съдове, например в чаши, тогава не са необходими допълнителни добавки. Достатъчно е да охладите сместа и да я изсипете в контейнери.
Този десерт също така лесно се променя чрез добавяне на портокалова кора, пресни горски плодове или плодове (като банани), бисквити или вафлени трохи към шоколадовата основа.
Включвам малко загрят желатин в рецептата, разбърквам добре и изсипвам съдържанието в стъклена тава, застлана с хартия за печене от всички страни. Покривам формата с домакинско фолио и я поставям на хладно място, например на балкон, а след това в хладилника.
След 4-5 часа десертът ще бъде готов за сервиране. Изваждам внимателно от формата върху чиния и отгоре поръсвам какао на прах.
За украса използвам няколко пресни листенца мента, но тук вие можете да дадете воля на въображението си и да декорирате десерта по свое усмотрение