Моята баба прилага СПЕЦИАЛЕН трик, когато меси тесто с мая: Ще усетите ефекта ВЕДНАГА след изпичането!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Моята баба прилага СПЕЦИАЛЕН трик, когато меси тесто с мая: Ще усетите ефекта ВЕДНАГА след изпичането!
737
Източник: За Жената
Снимков материал: YouTube
Моята баба прилага СПЕЦИАЛЕН трик, когато меси тесто с мая: Ще усетите ефекта ВЕДНАГА след изпичането!

Този специален трик с юмрук ще ви послужи перфектно при приготвянето на тесто с мая .

Виждали ли сте някой да меси така тесто?

Въпреки че това може да изглежда странно, повярвайте ни, ще забележите огромна разлика в тази необичайна дейност.

Ако опитате този метод за месене на тесто с мая, ще останете доволни след изпичане.

юмрук в тестото

Снимка: pixabay

Перфектното тесто с мая

Доброто тесто с дрожди (мая) е гордостта на всяка домакиня, но приготвянето му не е толкова трудно, колкото изглежда.

Просто трябва да спазвате няколко важни правила, а най-важното от тях е един стар бабин трик , който много хора са забравили.

Уверете се, че разбирате какво пишем, опитайте и ще усетите разликата от първата хапка.

Как се приготвя квасено тесто? Основни правила

Независимо коя рецепта за тесто с мая изберете, винаги си струва да следвате няколко златни правила.

Благодарение на тях втасалото тесто ще бухне добре и ще придобие идеално лека и пухкава структура.

омесване тесто

Снимка: pixabay

Важно е да запомните:

  • всички съставки трябва да са със стайна температура, така че яйцата или маслото трябва да се извадят от хладилника малко по-рано,
  • млякото за приготвяне на тестото трябва да е топло, но не горещо, защото ще "попари" маята и ще я унищожи,
  • месенето на тестото трябва да отнеме поне 10-15 минути,
  • струва си да затоплите ръцете си преди месене,

Защо да месите тестото с юмрук? Баба ми знаеше отговора!

Обикновено, когато приготвяме тестото с мая, ние го омесваме добре и след това го оставяме да втаса.

Но често забравяме една много важна фаза.

месене тесто с юмрук

Снимка: pixabay

Преди да поставим тестото във формата или да изрежем форми от него, първо трябва да го омесим добре с юмрук.

Това ще "дегазира" тестото, което ще го направи идеално въздушно след изпичане.

Как да се отървете от газовете (въздуха) в тестото?

Нищо не може да бъде по-просто.

Просто го "ударете" с юмрук и обема му веднага ще падне и ще се освободи от газа, натрупан по време на процеса на ферментация.

Друг начин за постигане на подобен ефект е втасалото тесто да се прегъне няколко пъти.

дегазиране тесто

Снимка: pixabay

След такава обработка тестото трябва да се омеси отново и да се оформи в крайната си форма.

След това оставяме тестото настрана за по-нататъшно втасване.

Едва тогава можем да сложим тестото с мая в предварително загрятата фурна.

пълна купа с тесто

Снимка: pixabay

Успех!

изделия от тесто

Снимка: pixabay

тесто с мая конци

Снимка: pixabay

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft