Този специален трик с юмрук ще ви послужи перфектно при приготвянето на тесто с мая .
Виждали ли сте някой да меси така тесто?
Въпреки че това може да изглежда странно, повярвайте ни, ще забележите огромна разлика в тази необичайна дейност.
Ако опитате този метод за месене на тесто с мая, ще останете доволни след изпичане.
Снимка: pixabay
Перфектното тесто с мая
Доброто тесто с дрожди (мая) е гордостта на всяка домакиня, но приготвянето му не е толкова трудно, колкото изглежда.
Просто трябва да спазвате няколко важни правила, а най-важното от тях е един стар бабин трик , който много хора са забравили.
Уверете се, че разбирате какво пишем, опитайте и ще усетите разликата от първата хапка.
Как се приготвя квасено тесто? Основни правила
Независимо коя рецепта за тесто с мая изберете, винаги си струва да следвате няколко златни правила.
Благодарение на тях втасалото тесто ще бухне добре и ще придобие идеално лека и пухкава структура.
Снимка: pixabay
Важно е да запомните:
- всички съставки трябва да са със стайна температура, така че яйцата или маслото трябва да се извадят от хладилника малко по-рано,
- млякото за приготвяне на тестото трябва да е топло, но не горещо, защото ще "попари" маята и ще я унищожи,
- месенето на тестото трябва да отнеме поне 10-15 минути,
- струва си да затоплите ръцете си преди месене,
Защо да месите тестото с юмрук? Баба ми знаеше отговора!
Обикновено, когато приготвяме тестото с мая, ние го омесваме добре и след това го оставяме да втаса.
Но често забравяме една много важна фаза.
Снимка: pixabay
Преди да поставим тестото във формата или да изрежем форми от него, първо трябва да го омесим добре с юмрук.
Това ще "дегазира" тестото, което ще го направи идеално въздушно след изпичане.
Как да се отървете от газовете (въздуха) в тестото?
Нищо не може да бъде по-просто.
Просто го "ударете" с юмрук и обема му веднага ще падне и ще се освободи от газа, натрупан по време на процеса на ферментация.
Друг начин за постигане на подобен ефект е втасалото тесто да се прегъне няколко пъти.
Снимка: pixabay
След такава обработка тестото трябва да се омеси отново и да се оформи в крайната си форма.
След това оставяме тестото настрана за по-нататъшно втасване.
Едва тогава можем да сложим тестото с мая в предварително загрятата фурна.
Снимка: pixabay
Успех!
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay