Ако обмисляте какво да приготвите за обяд, тази бърза баница може да бъде страхотно спасение. Без да чакате тестото да втаса и с бързо месене направете чудна домашна баница с месо . Баницата е много сочна, а плънката, която се приготвя с кайма, не се готви предварително.
Всичко, което трябва да направите, е да смесите съставките за тестото и след това да смесите съставките за пълнежа. След това плънката се подрежда и разпределя върху тестото и се пече,. Ето какво ви трябва, за да направите баницата:
Бърза баница с месо
Продукти:
500 г брашно
100 мл кисело мляко
220 г масло
100 г майонеза
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
10 г бакпулвер (1 пак.)
Плънка:
500 гр. кайма
2 картофа
2 глави лук
сол
черен пипер
червен пипер
50 мл олио
За заливката:
1 жълтък и прясно мляко
Приготвяне:
Оставете киселото мляко, маслото и майонезата да престоят на стайна температура поне 1 час, преди да приготвите баницата. В по-дълбока купа сложете маслото и го намачкайте с вилица. Отгоре добавете брашното и смесете съставките до получаване на ронлива смес.
Направете кладенче в средата на сместа и добавете киселото мляко, майонезата, захарта, солта и бакпулвера. Започнете внимателно да смесвате съставките, докато започнат да се комбинират. Оформете твърдо тесто, което не лепне под пръстите.
Така омесеното тесто увийте в найлоново фолио или плик и го приберете в хладилника да стегне за половин час. Когато тестото се втвърди, ще бъде по-лесно за разточване. През това време пригответе плънката. Каймата се поставя в купа, а картофите и лукът се нарязват на по-едри кубчета.
Добавете ги към каймата, след което подправете на вкус със сол, черен и червен пипер. Накрая се добавя олиото и съставките се разбъркват на ръка. След като изтече времето, извадете тестото от хладилника и го разделете на две равни части.
Вземете огнеупорен съд и според големината му разточете двете теста. Поставете първата кора с помощта на точилка на дъното на формата. Подрежете всички надвиснали краища, ако е необходимо, за да изравните основата. Потупайте леко, след което отгоре разпределете плънката с каймата.
Върху изравнената плънка с помощта на точилка се прехвърля втората кора и се притиска добре, като краищата се пъхнат навътре в тестото, все едно постилате спално бельо. Разбъркайте един жълтък с малко мляко и намажете тестото отгоре. След това с вилица направете шарки върху тестото (за украса) и по желание на няколко места поръсете маково семе.
Сложете баницата да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за 45-50 минути. След изминалото време баницата се оставя малко да изстине, след което се нарязва на кубчета и се поднася.
Забележка:
По желание към плънката може да добавите и настърган картоф и ситно нарязан лук. Както е описано по-горе в рецептата, едро нарязаните лук и картофи придават особен вкус на баницата и я правят много по-сочна.
Да ви е сладко!