Отлична рецепта от пилешки гърди, зеленчуци и силен сос.
Приготвянето й е съвсем просто, а най-хубавото е, че всичко се пече заедно, на една тава.
Идеален избор за семеен обяд или вечеря.
Сочно пиле с картофи и лук
Имаме нужда от:
- 150 грама пилешки гърди
- 1 чаша прясно мляко (200 мл)
- 3 глави лук
- 3 скилидки чесън
- Зелен пипер
- 2 пресни червени чушки
- 1300 грама картофи
За соса:
- 1/2 лъжица сол
- 8 грама черен пипер
- мащерка
- магданоз (на вкус)
- 1/2 лъжица червен пипер на люспи (5 гр)
- 1/2 супена лъжица лют сос
- 1/2 лъжица доматено пюре (15 гр)
- 2 скилидки чесън
- 3 супени лъжици олио 36 мл
- 1 малка лъжица розмарин (2 гр)
- 5 дафинови листа
Приготвяне:
Първо пригответе пилешките гърди - нарежете ги на възможно най-тънки филийки.
Прехвърлете в купа и покрийте с мляко, оставете да се маринова в хладилника поне за час - в идеалния случай за една нощ.
Лукът и чесънът се нарязват на филийки и се посоляват.
Добавяме и двата вида пипер.
Сега ще приготвим соса.
Смесете олиото, лютия сос, доматеното пюре и всички подправки и билки (с изключение на дафинов лист).
Намажете тавата за печене с олио, вземете от соса и го намажете на дъното на тавата за печене.
Отцедете месото от млякото и го намажете добре със соса.
Разбъркайте добре резените картофи със соса.
Поставете дафинови листа, лук и ред картофи на дъното на тавата за печене.
Продължаваме с чушките.
Върху картофите се нареждат останалите потопени в сос картофи и накрая - месото. Залива се с останалия сос.
Покрийте с навлажнена хартия за печене и алуминиево фолио.
Печете на 200°C за 35 минути покрито и 20 минути непокрито.
Желаем ви добър апетит! :-)