Състав:
- 1 кг царевица, 350 г масло,
- 2 литра сметана,
- 1 яйце, 600 г овче сирене,
- 250 г извара, сол.
За сервиране: кисело мляко.
Начин на приготвяне:
Едно от ястията на овчарите в живописния район на Буковина, често се бърка с обикновена полента. Да, основава се на цяла царевица, но не се вари във вода, а в суроватка.
На първо място ви казваме, че ако няма откъде да вземете суроватка, можете да я замените с по-лека сметана, колкото е възможно по-водниста. Така във висока тенджера сложете разтопеното масло, подправено с малко сол.
След това изсипете суроватката / сметаната отгоре и оставете да къкри на тих огън. Когато започне да кипи, постепенно изсипете пресятото царевично нишесте - както при полентата.
Разбъркайте малко, за да няма бучки изобщо и оставете да ври 15 минути. Поставете яйцето, разбъркайте. Настържете сиренето вътре и разбъркайте добре.
Когато започне да се отделя от тенджерата, оставете го за още 5 минути и свалете от котлона.
Сервирайте с натрошена извара отгоре и обилно кисело мляко.