200 гр. пресни листа спанак (или замразен нарязан спанак)
3 яйца
1 ч.л. бадемов екстракт
150 гр. захар
100 гр. ябълков сок
100 мл рапично олио или обикновено олио
2 с.л. лимонов сок
250 гр. брашно
3 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
250 гр. ягоди
червена сладкарска боя (по желание)
Загрейте фурната на 180C. Леко намазнете формата, в която ще печете.
Смачкайте пресния спанак на пюре в кухненския робот (или с ръчен миксер/блендер), докато стане почти течен. Ако използвате замразен спанак, размразете и изстискайте добре излишната вода. Оставете настрана.
Разбийте яйцата, бадемовия екстракт и захарта, докато стане пухкав и въздушен крем. Объркайте вътре мазнината, ябълковия сок, лимоновия сок и пюрирания спанак.
В отделна купа разбъркайте брашното, бакпулвера и солта. Прибавете брашнената смес към спаначената и ги смесете.
Почистете и пюрирайте ягодите. Добавете няколко капки сладкарска червена боя, ако желаете, за подсилване на цвета.
Сипете 4 големи супени лъжици от спаначената смес в приготвената форма. Сипете отгоре и 4 големи лъжици от ягодовата смес. Повторете, докато двете смеси се изчерпат. С нож направете „разрези” в сместа, така че да се образуват мраморни шарки.
Изпечете за 35-40 минути, или докато при тест с дървена пръчица тя излезе суха. Охладете във формата за 10 минути, след това извадете върху кухненска решетка и оставете да изстине напълно.
По желание може да украсите с разбита сметана (още по-добре с кокосов аромат).