Мръсните номерца, които производителите използват, за да ни заблудят:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Мръсните номерца, които производителите използват, за да ни заблудят:
7726
Източник: dama.bg
Снимков материал: pixabay.com
Мръсните номерца, които производителите използват, за да ни заблудят:

Всички подозираме, че търговците ни мамят , когато предлагат стоките си в магазина, но упорито четем етикетите и вярваме на всичко, написано там. Знаете ли, обаче, че повече от половината продукти на рафтовете на магазините съдържат неточна информация за състава и хранителната стойност?

Производителите си имат свои хитри търговски трикове , с които умело ни заблуждават - например, използват дребен шрифт, който не можете да прочетем без лупа или списъкът съставките е размазан, за да не успеем да се информираме.

Оказва се, че яйцата в магазина често са от болни кокошки, салатите в магазините се обработват с допълнителни химикали, а кокосовото масло въобще не е супер храна. Тези и подобни грешни факти, които имаме за храните около нас, ви представяме по-долу.

1. Синтетични фибри в храната

хляб

Диетичните фибри са добри за храносмилането, но само ако са с естествен произход. Използването на изкуствени е свързано с подуване на корема. Ако сред съставките са инулин/малтодекстрин/полидекстроза, тогава производителят е решил да спести и да добави синтетични диетични фибри.

2. Кокосовото масло като гориво и храна

буркан кокосово масло

Днес се смята, че кокосовото масло понижава холестерола, но това не е така. Все още няма нито едно проучване, потвърждаващо това твърдение. Може би тайната е, че е изгодно да се продава кокосово масло - почти няма производствени разходи, но струва дори повече от сметана.

3. Големите пакети кафе не са за вкъщи

големи чували

По-добре е да купувате кафе в малка опаковка, защото големите са предназначени за ресторанти и кафенета. Тайната е, че кафените зърна бързо губят аромата си и след около две седмици кафето се превръща в кафява каша.

4. Чипсът пристрастява заради вкуса

картофен чипс мозък

Оказва се, че съществува "привлекателна" формула за вкус на чипс. Това означава, че има толкова много захар, сол, мазнини и подправки, че без тях той просто няма вкус. Такъв експлозивен коктейл действа върху зоните за удоволствие в мозъка и пристрастява.

5. Нискомасленото мляко не е полезно

нискомаслено мляко

Могат да се печелят добри пари от производството на обезмасленото мляко, тъй като млечната мазнина се използва за сладолед и други продукти. Така от една течност се получават няколко продукта. Освен това в резултат на преработката млечният протеин в продуктите с ниско съдържание на мазнини се превръща в алерген и почти не се усвоява.

6. Цветът и формата на яйцето издава много 

черупка и яйце

Избелялата черупка показва, че птицата е стара. Надлъжните бразди - че е била болна, а петънцата показват неправилно хранене. Пилешкото месо и яйцата от свободни кокошки са по-скъпи, но този надпис изобщо не означава, че птицата е тичала свободно по тревата. С термина "свободна птица" производителите означават, че кокошката се отглежда в курник, а не в клетка.

7. Листата от маруля от магазина са по-хрупкави от домашните.

рукола в купа

Това е така, защото производителите третират салатите с пропилен гликол. Той задържа влагата върху повърхността на листа, предпазва ги от гниене и придава хрупкавост.

8. Бисквитите без яйца и захар са по-вредни

солени бисквитки

Веганските десерти без яйца, захар и масло се смятат за здравословни. Уви, това не е така. За да приготвят бисквитки или кифли без яйца, производителите добавят химически заместители в тестото: нишесте, пектини и синтетични сгъстители. В противен случай десертът просто ще се разпадне.

9. Сокът съдържа захар, колкото и колата

натурален сок

Някои напитки все пак са здравословни, въпреки захарта. Например, соковете от боровинки и нар се облагородяват от добавянето на глюкоза. Но купешният сок трябва да се пие не повече от веднъж седмично.

10. В пармезана има целулоза

настърган пармезан

Това е необходимо, за да не се слепва сиренето. Диетолозите казват, че няма нищо лошо в тази добавка: тялото ни просто не усвоява този вид фибри.

11. Храната без глутен е вредна за хората

безглутенови храни

Храните без глутен няма да ви направят по-стройни или по-здрави. Хората, които наистина трябва да избягват глутена, са малко, а за всички останали той подобрява работата на мозъка.

12. Хидрогенираното масло е вредно

зехтин в купа

Хидрогенираното масло е истинският злодей сред растителните масла. Веднъж попаднало в тялото ви, той не се държи както би трябвало и започва да запушва кръвоносните съдове. Производителите го обичат заради ниската цена и го добавят към крекери, царевични снаксове и други.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft