Всички подозираме, че търговците ни мамят , когато предлагат стоките си в магазина, но упорито четем етикетите и вярваме на всичко, написано там. Знаете ли, обаче, че повече от половината продукти на рафтовете на магазините съдържат неточна информация за състава и хранителната стойност?
Производителите си имат свои хитри търговски трикове , с които умело ни заблуждават - например, използват дребен шрифт, който не можете да прочетем без лупа или списъкът съставките е размазан, за да не успеем да се информираме.
1. Синтетични фибри в храната
Диетичните фибри са добри за храносмилането, но само ако са с естествен произход. Използването на изкуствени е свързано с подуване на корема. Ако сред съставките са инулин/малтодекстрин/полидекстроза, тогава производителят е решил да спести и да добави синтетични диетични фибри.
2. Кокосовото масло като гориво и храна
Днес се смята, че кокосовото масло понижава холестерола, но това не е така. Все още няма нито едно проучване, потвърждаващо това твърдение. Може би тайната е, че е изгодно да се продава кокосово масло - почти няма производствени разходи, но струва дори повече от сметана.
3. Големите пакети кафе не са за вкъщи
По-добре е да купувате кафе в малка опаковка, защото големите са предназначени за ресторанти и кафенета. Тайната е, че кафените зърна бързо губят аромата си и след около две седмици кафето се превръща в кафява каша.
4. Чипсът пристрастява заради вкуса
Оказва се, че съществува "привлекателна" формула за вкус на чипс. Това означава, че има толкова много захар, сол, мазнини и подправки, че без тях той просто няма вкус. Такъв експлозивен коктейл действа върху зоните за удоволствие в мозъка и пристрастява.
5. Нискомасленото мляко не е полезно
Могат да се печелят добри пари от производството на обезмасленото мляко, тъй като млечната мазнина се използва за сладолед и други продукти. Така от една течност се получават няколко продукта. Освен това в резултат на преработката млечният протеин в продуктите с ниско съдържание на мазнини се превръща в алерген и почти не се усвоява.
6. Цветът и формата на яйцето издава много
Избелялата черупка показва, че птицата е стара. Надлъжните бразди - че е била болна, а петънцата показват неправилно хранене. Пилешкото месо и яйцата от свободни кокошки са по-скъпи, но този надпис изобщо не означава, че птицата е тичала свободно по тревата. С термина "свободна птица" производителите означават, че кокошката се отглежда в курник, а не в клетка.
7. Листата от маруля от магазина са по-хрупкави от домашните.
Това е така, защото производителите третират салатите с пропилен гликол. Той задържа влагата върху повърхността на листа, предпазва ги от гниене и придава хрупкавост.
8. Бисквитите без яйца и захар са по-вредни
Веганските десерти без яйца, захар и масло се смятат за здравословни. Уви, това не е така. За да приготвят бисквитки или кифли без яйца, производителите добавят химически заместители в тестото: нишесте, пектини и синтетични сгъстители. В противен случай десертът просто ще се разпадне.
9. Сокът съдържа захар, колкото и колата
Някои напитки все пак са здравословни, въпреки захарта. Например, соковете от боровинки и нар се облагородяват от добавянето на глюкоза. Но купешният сок трябва да се пие не повече от веднъж седмично.
10. В пармезана има целулоза
Това е необходимо, за да не се слепва сиренето. Диетолозите казват, че няма нищо лошо в тази добавка: тялото ни просто не усвоява този вид фибри.
11. Храната без глутен е вредна за хората
Храните без глутен няма да ви направят по-стройни или по-здрави. Хората, които наистина трябва да избягват глутена, са малко, а за всички останали той подобрява работата на мозъка.
12. Хидрогенираното масло е вредно
Хидрогенираното масло е истинският злодей сред растителните масла. Веднъж попаднало в тялото ви, той не се държи както би трябвало и започва да запушва кръвоносните съдове. Производителите го обичат заради ниската цена и го добавят към крекери, царевични снаксове и други.