Много хора си мислят, че е невъзможно да се направи мус от сьомга. За да направя муса, аз използвах формичка на риба, подходяща за сьомга.
Продукти:
450 гр. прясно приготвена или консервирана сьомга без кости
1/2 чаша нарязана на кубчета целина
1/2 чаша нарязана на кубчета зелена чушка
1/4 чаша ситно нарязан лук
3 с.л. нарязан пресен копър
1/2 чаша майонеза
1/2 чаша кисело мляко
220 гр. крема сирене
1 консервена кутия доматен сок
Сос табаско
Сока на половин лимон
1/2 чаша студена вода
2 ч.л. неподсладен желатин
1 омазнена форма за риба
Начин на приготвяне:
Разбъркайте в голяма купа сьомгата, целината, зелената чушка, лука, копъра, майонезата, киселото мляко и лимоновия сок.
Разтопете крема сиренето в тиган на средна температура. Добавете доматения сок и продължете с готвенето на слаб котлон, докато сместа стане кремообразна. Добавете няколко капки сос табаско. След като сместа е готова, я добавете към сместа със сьомгата и разбъркайте добре.
Сложете половин чаша вода в малък съд и разбъркайте желатина в нея. Желатина трябва напълно да се разтвори във водата, затова можете да нагреете леко сместа, до напълното му разтваряне. Но в никакъв случай не трябва да оставяте желатина да се вари. След като желатина се разтвори, го добавете към сместа със сьомгата и разбъркайте добре. Изсипете получената смес във формичката на риба и я оставете в хладилника за поне 6 часа, или докато сместа се втвърди.
След като сместа е готова, можете да нагреете формичката с топла вода, за да извадите по лесно съдържанието. Сложете полученият мус в голяма чиния за сервиране и преберете обратно в хладилника, докато стане време за сервирането му.
Сервирайте муса от сьомга, като добавите парченца от авокадо, целина, листа от марула, домати, маслини и няколко филийки франзела или бисквити.