Ако обичате чушки бюрек и мусака , но не можете да решите кое ви се хапва в момента, специално за вас е тази чудна рецепта за Мусака-бюрек , с която гарантирано ще останете приятно изненадани. Повечет, които са я опитали, твърдят, че е по-вкусна от обикновената мусака с картофи, а се прави много просто, готова е за час.
Еднакво вкусна е и топла, и студена - според предпочитанията.
Наричаме я мусака, но прилича и на лазаня, когато я разрежеш, защото чушките са много тънко нарязани и изпечени. Може да се направи и с кашкавал.
Мусака-бюрек
Продукти:
2 малки глави лук
400 г телешко месо
20 панирани чушки
половин чаша заквасена сметана
2 яйца
малко мляко
сол, черен пипер, червен пипер, вегета, магданоз (може сух или пресен)
Приготвяне:
Чушките са предварително панирани в яйце и брашно (всички знаем как се прави). Важно е да са нарязани на тънко - необходими са около 20 чушки, но може да направите по-малко редове от мусаката.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио. Когато започне да омеква, преди да кристализира, добавете каймата. Подправете с 1 чаена лъжичка червен сладък пипер, 1 чаена лъжичка вегета, малко сол и черен пипер.
Разбъркайте и изчакайте месото да посивее, тогава е готово. Към него добавете и малко сух магданоз, а ако нямате, може да е пресен, но ситно нарязан. Когато месото се запържи, в огнеупорен съд започнете да редите мусаката.
Сложете 2 реда по 3 чушки една до друга и след това малко от плънката от кайма. След това отново чушки, след това кайма и така, докато свърши "материалът". Сигурно ще получите 3 реда чушки.
Отгоре се залива със соса, който се прави по следния начин: половин чаша заквасена сметана се разбива с 2 яйца, добавя се малко мляко, за да се разреди сместа и се посолява на вкус. Залейте с тази смес подредената мусака. Отгоре може да настържете и малко моцарела или друг кашкавал.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути.