Писна ли ви вече от традиционната мусака ? От ситненето на картофите и запържването на каймата? Е, тогава сте на правилното място, защото ви предлагаме една изключително вкусна алтернатива на класическата мусака . Става дума за ястие, чийто произход се корени във Великобритания и там се нарича Овчарски пай .
В основата му са именно кайма, зеленчуци и картофи, но консистенцията и технологията на приготвяне са малко по-различни.
Опитайте тази сочна запеканка с кайма и картофи , сигурни сме, че ще ви хареса!
Овчарски пай с кайма и кашкавал
Продукти:
2 кг картофи
800 гр.
1 средно голяма глава лук
2 с.л. заквасена сметана
50 г масло
70 г доматена паста
сол и черен пипер на вкус
100 гр. кашкавал
Начин на приготвяне:
Наситнете каймата на мънички парченца. След това обелете и нарежете главата лук.
Сварете картофите, като предварително подсолете водата. Ще се получи още по-вкусно, ако не белите картофите предварително. Може просто да ги измиете добре и да отделите кората след сваряване.
Смесете лука с месото, а след това прибавете сол и черен пипер. Поставете в тиган така приготвената смес и добавете доматеното пюре. Прибавете и малко вода, ако каймата е прекалено суха.
Поставете маслото при сварените вече картофи и ги намачкайте на картофено пюре.
Покрийте с хартия за печене съда, който ще използвате за термичната обработка или намажете с растително масло.
Сложете на дъното половината от количеството сварени картофи, като ги разпределете равномерно из целия съд. След това идва ред да добавите и запържената кайма. След това поставете отгоре втората половина от картофеното пюре, още по-красиво ще е, ако го шприцовате на розички.
Ползвайте силиконова или дървена шпатула, за да загладите горната част. Направете дупки с нож на няколко места и намажете добре със заквасена сметана.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Печете пая, докато придобие златистокафяв цвят.
Извадете съда от фурната и поръсете с настърган кашкавал, след което върнете за още 5-10 минути, докато кашкавалът се разтопи и зачерви.
Да ви е сладко!
Забележка: В оригиналната рецепта към каймата се добавят и други зеленчуци като грах и царевица, но ние предпочитаме този по-"класически" вариант.