400 гр. козе сирене (може и краве сирене)
450 мл. доматен сос
60 мл. зехтин
450 гр. брашно
1 чаена лъжичка морска сол
100 гр. кашкавал, настърган
1 яйце (или повече, ако е необходимо)
2 патладжана
босилек - пресен
Обелете патладжаните и ги нарежете на тънки филийки по дължина. Подправете парчетата с половин чаена лъжичка морска сол от двете страни и ги оставете да се отцеждат около 15 минути. Смесете половин чаена лъжичка морска сол в брашното. Подсушете парчетата патладжан с хартия. Загрейте зехтина на средна температура. Разбийте яйцата в купа. Всяко парче патладжан панирайте първо в яйцето, а след това в брашното, и го поставете в топлия тиган. Запържете патладжаните няколко минути от всяка страна, докато станат златисто-кафяви, а след това ги поставете върху хартия, за да се абсорбира излишната мазнина.
След това в подходяща тавичка, предварително леко намазнена, подредете ред от патладжаните. Отгоре залейте с част от доматения сос, поръсете с нарязан босилек, след което с малко от натрошеното сирене. Редувайте така пластове патладжан, домати и сирене, докато свършат продуктите - най-отгоре завършете с ред патладжани. Пъхнете мусаката в загрята фурна и печете до зачервяване. Малко преди края на печенето поръсете мусаката с настъргания кашкавал и допечете.