Фантастична мусака от панирани чушки - това е апетитното ни предложение за обяд или вечеря днес. Еднакво вкусна е и топла, и студена. За тези, които я опитат, е в пъти по-вкусна от обикновената мусака с картофи, дори и от тази с патладжани.
Макар в рецептата да е наречено "мусака", всъщност ястието напомня много и за лазаня, заради характерния начин на подреждане. Ето рецептата:
Мусака от панирани чушки
Продукти:
2 малки глави лук
400 г телешко месо
20 предварително панирани чушки
половин чаша заквасена сметана
2 яйца
малко прясно мляко
сол, черен пипер, червен пипер, вегета, магданоз (може сушен или пресен)
Приготвяне:
Чушките ми вече са панирани, пише нашата читателка, от която имаме рецептата. Всички вече знаем как се панират чушки в яйце и брашно. Важно е да са нарязани на тънко, аз имам около 20 чушки, но може да направите по-малко редове от мусаката, не е задължително цял хълм като мен.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио. Когато започне да омеква, преди да кристализира, добавете каймата, аз използвам телешка. Подправете с 1 чаена лъжичка червен сладък пипер, 1 чаена лъжичка вегета, малко сол и черен пипер.
Разбъркайте и изчакайте месото да посивее, тогава е готово. Към него добавете и малко сух магданоз, а ако нямате, може да е пресен, но ситно нарязан. Когато месото се запържи в огнеупорен съд, започнете да нареждате мусаката, редувайки кайма и чушки.
Слагам 2 реда по 3 чушки една до друга и след това малко от плънката от кайма. След това отново чушки, след това кайма и така, докато консумирате материала. Сигурно ще получите 3 реда чушки.
Отгоре се залива със соса, който се прави по следния начин: половин чаша заквасена сметана се смесва с 2 яйца, добавя се малко мляко, за да се разреди сместа и се посолява на вкус. Изсипете тази смес отгоре и поставете тавата за печене във фурната. Отгоре може да настържете и малко моцарела или кашкавал.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 минути. След това нарежете на кубчета и сервирайте.
По желание може да използвате и панирани чушки със сирене - още по-вкусно става! Всичко е според вкуса и желанието!