3 яйца
250 гр. сирене (или извара)
10 печени червени чушки
1 с.л. кисело мляко
3-4 стръка магданоз
черен пипер
2-3 с.л. олио
1 голям домат
Обелете изпечените чушки, след което ги нарежете на парчета (ивици). Разбийте яйцата, след което ги смесете с натрошеното сирене, киселото мляко, черния пипер и магданоза. Намажете половината олио по дъното и стените на малка тавичка, след което разстелете внимателно половината чушки, така че да покрият плътно съда. Отгоре разпределете половината от яйчената смес, след което покрийте с нов ред чушки. Завършете със сместа от сиренето и яйца.
Отгоре покрийте мусаката с нарязан на шайби пресен домат и поръсете с останалата част от олиото. Пъхнете в сгорещена фурна (220°С) за 15-20 минути (докато се зачерви). По желание поръсете с настърган кашкавал и оставете да се запече повторно за 5 минути.
От това количество продукти се получават 4 порции. Мусаката е вкусна и топла, и студена. Поднесете както ястие или предястие.
Автор: lakomnik.bg